Van kindvriendelijk naar proefvriendelijk

Een gezond voedingspatroon is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Maar hoe laat je haar of hem met plezier eten van alles wat op tafel verschijnt? Diëtiste Vicky De Beule (@positiefvoeden) geeft tips!

Om niemand voor de borst te stoten of met de vinger te wijzen, vroeg ik het aan ChatGPT. Mijn prompt: Geef me de top 5 van kindermenu gerechten. Haar antwoord:

  • Kipnuggets
  • Pasta met tomatensaus
  • Mini-hamburgers
  • Je Pizza Margherita
  • Hotdogs
  •  

    Kindvriendelijke gerechten worden jammer genoeg vaak gekenmerkt door enerzijds (te) grote hoeveelheden bewerkt voedsel, geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers, geraffineerde vetten, vette zuivelproducten en rood vlees en door anderzijds (te) weinig groenten of fruit, laat staan peulvruchten.

    Een kindvriendelijk dieet staat dus meestal gelijk aan het “Standard American Diet”. En dit is verre van kindvriendelijk. Met ongezonde voeding bewijzen we onze kinderen namelijk geen dienst. Niet op korte, noch lange termijn. Integendeel, het is eigenlijk heel triestig … of zoals het dieet het zelf al aangeeft: "SAD".

    Kindvriendelijke menu’s zijn een uitvinding van het Westen: het is industriële voeding, uitgevonden door geïndustrialiseerde landen. 

    Zelf woonde ik jaren in Congo en Roemenië. Van zodra je daar de hoofdstad verlaat, is “kindereten” onbestaande. Het eerste levensjaar drinkt de baby borstvoeding of aangepaste zuigelingenvoeding. Van zodra het kind mee ‘aan tafel schuift’, zo rond de leeftijd van een jaar, eet het ‘wat de pot schaft’: grote mensen eten dus.

    Als wij wensen dat onze kinderen leren eten wat wij eten en leren genieten van wat wij lekker vinden, is het noodzakelijk om dit aan te bieden. Geen enkel kind leert fietsen zonder fiets, of zwemmen zonder water. Je kind blootstellen aan jouw favoriete gerechten, is dan ook een voorwaarde om een veelheid aan smaken, geuren, consistenties, bereidingen… enzovoort te leren kennen en appreciëren.

     

    Dat dit niet op 1-2-3 gaat, staat buiten discussie. Maar bedenk dat dit bij leren fietsen en zwemmen ook meestal niet het geval is. Eten is óók een leerproces. En, vóór het eten, komt nog het leren proeven.

    Zo is het bijvoorbeeld proefvriendelijk om

  • 2 soorten groenten aan te bieden. Je kind heeft het gevoel dat het mag en kan kiezen en naast het gevoel van autonomie, verhoogt ook kleur de proefbereidheid.
  • variatie aan te bieden. Tomaten bijvoorbeeld kunnen koud, warm, gegrild, in saus, als sap of soep aangeboden worden. Misschien lukken kerstomaatjes nog niet, maar is tomatensoep al wel een topper. Je kind leert het op termijn allemaal kennen en geraakt er steeds meer mee vertrouwd
  • een klein proefbordje te voorzien naast het gewone bord van je kind. Hierin ligt één hapje van iets van jouw aanbod, waarvan je kind nog niet wil eten. Zo kan het rustig en op eigen tempo kijken, voelen, eens likken of er misschien eens aan ruiken. Het zwemt toch ook eerst met bandjes, vooraleer het leert zwemmen zonder? Of fietst eerst met zijtrappers, vooraleer het leert fietsen zonder?
  • veilig voedsel te voorzien: dit is iets wat je kind al zeker eet en lust. Dit kan rijst, een mandje met brood, gebakken aardappelen, een schaaltje yoghurt, “droge” pasta… zijn. Zat dit reeds in je menu? Prima! Indien niet, bied je het als extra gerecht aan. Dit ene voedingsmiddel zorgt voor minder stress aan tafel zowel bij jou als bij je kind. Want er is zeker iets dat al wél lukt om te eten en niemand gaat met een lege maag naar bed. Minder stress verhoogt bovendien de proefbereidheid.
  • Laat ons met zijn allen omdenken op het vlak van kindvriendelijke gerechten!

     

    Ik ken geen enkele ouder die blij wordt van alle dagen puree met worst. Maak daarom jouw favoriete gerechten klaar en geniet er volop van! Zo geef je ook nog eens het mooie voorbeeld aan je kind dat eten een genot is.

     

    En maak die gerechten proefvriendelijk door te zorgen voor kleur en variatie en door een proefbordje en veilig voedsel te voorzien. Je kind leert er op eigen tempo van proeven en eten … en wie weet - net zoals jij- ervan op termijn te genieten!

    Dus duik je straks in het aanbod van Foodbag? Ga dan zeker ook voor gerechten zonder het “kindvriendelijk” label en schotel die op proef vriendelijke wijze voor aan je kinderen

    Voor meer handvatten en tips kan je me volgen op @Positiefvoeden.

    Vicky De Beule werkt als zelfstandige diëtiste en is gespecialiseerd in moeilijk eetgedrag bij jonge kinderen. Je kan haar volgen op insta @positiefvoeden. Ze licht in haar boek 'Ik lust dat niet' (Pelckmans Uitgeverij)  toe welke voedingsstrategieën werken om je kind op een ongedwongen, positieve manier te leren proeven en ontwikkelde ook het leuke spel de Proeftoren om kinderen spelenderwijs te leren proeven.