Wat maak je met pompoenpitten

Midden september verschijnt de eerste pompoen op ons menu. Jij gaat aan de slag met onze butternuts en hokkaido’s en wij zorgen voor een lekker extraatje. Hou je pompoenpitten bij tijdens het koken en maak er een lekker borrelnootje van!

Zo maak je nootjes van pompoenpitten

Tip:hoe groter de pompoen, hoe groter de pitten. Ga voor een middelgroot exemplaar, die hebben de meest smakelijke pitjes. 

Stap 1: spoel de pitten in een kom met water. Verwijder restanten van het vruchtvlees van de pompoen met je vingers in het water.

Stap 2: gebruik een schuimspaan om de pitjes uit het water te scheppen en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken. Laat een uurtje drogen. Je geduld loont: goed gedroogde pitjes worden veel krokanter tijdens het bakken. Droog je ze niet, dan gaan ze stomen in de oven.

Stap 3:verwarm de oven voor op 160°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Spreid de pitjes uit op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, een snuifje zout en flinke snuif van je lievelingskruiden. Enkele suggesties: ras-el-hanout voor een Midden-Oosters aroma, een rokerige toets met cayennepeper en paprika, wat za’aatar of zelfs een beetje kaneel. Meng alles goed door elkaar met je handen en zorg dat elk pitje bedekt is met olie en kruiden.

Stap 4:zet de bakplaat ongeveer 20 min. in de oven of tot de pompoenpitten goudbruin en krokant zijn. Schud ze halverwege even op. Als je grotere pitten hebt of pitten die niet zo droog zijn, zal het bakken langer duren. Houd de oven dus goed in de gaten.

Stap 5: Laat even afkoelen en gebruik ze in je salade, als topping voor je soep of eet ze los uit het vuistje. Smakelijk!

Nog een pompoen op overschot? Probeer dan eens ons pompoenbrood met sesamzaad en sinaasappelzeste.