Wat te doen met die pompoen?

September is pompoentijd! Omdat een volledige pompoen soms wat veel is om te verwerken, geven wij je twee originele manieren om jouw oranje vrienden op te gebruiken.

Het is september en dat wil zeggen dat het pompoenseizoen officieel van start is gegaan! Tijd om het bananenbrood te switchen voor een lekker, seizoensgebonden pompoenbrood. Voedzaam, vullend en heerlijk! Probeer het recept meteen uit.

Ingrediënten, voor 1 pompoenbrood

- 300 g pompoenpuree (instructies onderaan)
- 125 ml kokosolie
- 1,5 kl vanille-extract
- 2 eieren
- 140 g kokosbloesemsuiker
- zeste van 1 sinaasappel
- 135 g bruin rijstmeel
- 40 g havermeel
- 30 g amandelmeel
- 35 g maïzena
- 1,5 kl bakpoeder
- 1/2 kl zout
- 1/2 kl nootmuskaat
- 1/2 kl kaneel
- 1/2 kl gemberpoeder
- 2 el witte sesamzaadjes
- 60 g walnoten
- 60 g chocolate chips

Zo maak je het

1) Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.

2) Meng de pompoenpuree, de olie, het vanille-extract, de eieren, de suiker en de zeste in een kom.

3) Meng het rijstmeel, het havermeel, het amandelmeel, de maïzena, het bakpoeder, het zout en de kruiden in een andere kom.  

4) Meng de natte ingrediënten onder de droge met een spatel.

5) Spatel de noten, 1 el sesamzaadjes en de chocolade onder het beslag (bewaar de rest van de sesamzaadjes voor de afwerking).

6) Kieper het beslag in de bakvorm, strooi de rest van de sesamzaadjes op de bovenkant en bak gedurende 40-45 min. in de voorverwarmde oven. Controleer of het brood gaar is: prik met een mesje in het deeg. Als dit er schoon uitkomt, is het brood gaar.

7) Haal het pompoenbrood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tip: Je kan het pompoenbrood 3-4 dagen bewaren op kamertemperatuur, gewikkeld in bakpapier.

Pompoenpuree maken

Ingrediënten
- 1 pompoen (butternut, hokkaido ...) 
- scheutje olie
- bakpapier

Zo maak je het
1) Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
2) Spoel de pompoen, boen goed schoon (niet schillen!) en snijd in repen van ongeveer 3 cm breed. Verwijder de pitten.
3) Leg de pompoen op de bakplaat en gebruik een keukenkwastje om de pompoen licht in te borstelen met olie. Je hoeft niet te kruiden met zout en zwarte peper.
4) Rooster de pompoen 45-60 min. in de voorverwarmde oven.
5) Haal de pompoen uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan de schil.
6) Mix de zachte pompoen met een mixer of in een blender tot een puree.