Een gezond voedingspatroon is essentieel voor de ontwikkeling van jouw kinderen. Maar hoe laat je ze met plezier eten van alles wat op tafel verschijnt? Leren eten doen ze door veel te proeven. Lees: een heus ontdekkingsproces dat soms niet vanzelf verloopt. Met onderstaande tips van diëtiste Vicky De Beule (@positiefvoeden), Katrijn De Bruyne (@mamasgezondetips) en onze eigen Foodbag-chefs doorlopen jullie samen dit proefproces met glans.
De smaakontwikkeling
De smaakontwikkeling start al tijdens de zwangerschap. Vanaf de 12de week ontwikkelen baby's hun smaakpapillen. Als toekomstige mama doe je er dus goed aan om zeer gevarieerd te eten, zeker nu je kindje nog geen 'neen' kan zeggen.
Ieder van ons heeft een aangeboren natuurlijke voorkeur voor zoet en zout, en een natuurlijke afkeer voor bitter (toxisch in de natuur) en zuur (vervallen in de natuur). Ons overlevingsmechanisme beschermt ons tegen dat soort 'gevaarlijk' voedsel. Daarom gaat die zoete koek in het begin veel beter binnen dan dat ietwat bitter groentje.
Kinderen hebben ook meer smaakpapillen dan volwassenen. Dus zoet ervaren ze als zeer zoet en bitter als zeer bitter. Ze leren de verschillende soorten smaken pas beter kennen en appreciëren door ze herhaaldelijk te proeven. Zo geraken ze steeds meer vertrouwd met elk type smaak.
Smaak is daarnaast ook gekoppeld aan herinneringen, en die wil je natuurlijk zo aangenaam mogelijk beleven. Daarom is het belangrijk dat jouw kleine spruit op een positieve manier in contact komt met zoveel mogelijk verschillende smaken en texturen.
Zo doe je het!