5 tips om kinderen gezond te laten eten

Zo eten jouw kinderen gevarieerd, met veel groenten.

Een gezond voedingspatroon is essentieel voor de ontwikkeling van jouw kinderen. Maar hoe laat je ze met plezier eten van alles wat op tafel verschijnt? Leren eten doen ze door veel te proeven. Lees: een heus ontdekkingsproces dat soms niet vanzelf verloopt. Met onderstaande tips van diëtiste Vicky De Beule (@positiefvoeden), Katrijn De Bruyne (@mamasgezondetips) en onze eigen Foodbag-chefs doorlopen jullie samen dit proefproces met glans.

De smaakontwikkeling

De smaakontwikkeling start al tijdens de zwangerschap. Vanaf de 12de week ontwikkelen baby's hun smaakpapillen. Als toekomstige mama doe je er dus goed aan om zeer gevarieerd te eten, zeker nu je kindje nog geen 'neen' kan zeggen. 

Ieder van ons heeft een aangeboren natuurlijke voorkeur voor zoet en zout, en een natuurlijke afkeer voor bitter (toxisch in de natuur) en zuur (vervallen in de natuur). Ons overlevingsmechanisme beschermt ons tegen dat soort 'gevaarlijk' voedsel. Daarom gaat die zoete koek in het begin veel beter binnen dan dat ietwat bitter groentje.

Kinderen hebben ook meer smaakpapillen dan volwassenen. Dus zoet ervaren ze als zeer zoet en bitter als zeer bitter. Ze leren de verschillende soorten smaken pas beter kennen en appreciëren door ze herhaaldelijk te proeven. Zo geraken ze steeds meer vertrouwd met elk type smaak. 

Smaak is daarnaast ook gekoppeld aan herinneringen, en die wil je natuurlijk zo aangenaam mogelijk beleven. Daarom is het belangrijk dat jouw kleine spruit op een positieve manier in contact komt met zoveel mogelijk verschillende smaken en texturen.

Zo doe je het!

Tip 1 - Betrek je kinderen bij het koken

Ze zeggen wel eens dat ‘kinderen met hun ogen eten’. Dat klopt! Kinderen hebben nog geen referentiekader opgebouwd waaraan ze nieuwigheden kunnen aftoetsen. Ze gaan dus inderdaad enkel af op hoe het eruitziet.

Door samen met hen een maaltijd te bereiden, verbreed je op een spontane manier hun kennis van en ervaring met voeding.

Wat zijn de voordelen van samen koken met je kinderen? 

  • Tijdens het koken kan je op een leuke manier meer over het eten vertellen.
  • Ze leren veel voedingsmiddelen kennen in hun meest onherkenbare vorm.
  • Ze kunnen kijken, aanraken, voelen en ruiken zonder de druk te voelen om te ‘moeten’ proeven. Zo doorlopen ze zonder dat ze het beseffen alle stappen van het proefproces.
  • Je maakt hen trots op zichzelf, waardoor ze zullen proeven. Want wat je zelf klaarmaakt, smaakt altijd beter!

Hier ontdek je nog meer tips over koken met kinderen

Tip 2 - Verplicht je kinderen niet om heel hun bord op te eten

Soms is het geduld misschien even zoek, maar dring je kind niets op. Door je kind te dwingen om iets te proeven, ontneem je hem of haar het plezier van het ontdekken en het eten. Je slaat alle stappen over van het proefproces en zorgt voor stress en eventuele angst. Dat heeft een negatief effect op lange termijn.

Extra tip: het nee-dank-u-kommetje van Foodbag-chef Eva!

Laat je zoon of dochter wat ze niet willen eten, apart leggen in een speciaal kommetje dat daarvoor op tafel staat. Durf daar als volwassene ook af en toe iets in te scheppen, om te tonen dat het oké is dat je niet alles even lekker vindt en dat niet alles altijd op moet zijn. Haar zoontje schept alles erin, om dan weer alles ervan op te eten. Een omgekeerd effect, maar missie geslaagd!

Tip 3 - Breng kleur op je bord en maak je maaltijden kidsproof

Door veel kleur in je maaltijd te stoppen en ze vervolgens op een speelse manier te presenterenstimuleer je kinderen om ervan te eten.

Meer kleur wil zeggen meerdere soorten groentjes op het bord. Op die manier geef je jouw kinderen ook de keuze om iets niet te proeven en iets anders wel. Zo bevorder je het gevoel van autonomie of het maken van een eigen keuze.

Tip voor extra fun aan tafel: maak er een wedstrijdje van, zonder winnaars. Wie durf als eerste aan de paprika te likken? Wie maakt een stapel met tofublokjes of durft zijn handen in de puree te stoppen?

Onze Foodbag-chefs zijn ook fan van verstopte groenten. Denk aan bloemkool in de puree, wortelfrietjes, spinaziepannenkoekjes of bv. pompoentaart! Zo krijgen ze zeker voldoende vitamientjes binnen.

Tip 4 - Een gezellig tafelmoment is alles

Of zoals Foodbag-chef Isa het zegt: zien eten, doet eten. Want wat mama, papa en grote broer of zus durven opeten, dat spreekt tot de verbeelding! Kinderen nemen veel over aan tafel. Ze imiteren het gedrag van anderen.

Het tafelmoment is ook hét moment van beleving. Het is een veilige plek waar je samen met de kinderen alles kan bespreken. Hou het vooral gezellig: geen druk, geen stress. Vermijd ook extra prikkels en geef het goede voorbeeld. Die gsm’s of rondslingerende spullen aan tafel haal je dus beter weg. 

Tip 5 - Blijf eten aanbieden aan je kinderen

Kinderen eten niet alleen met de ogen, maar hebben ook nog moeite met het onderscheid maken tussen werkelijkheid en fantasie. Hun angsten voor bepaalde voeding kunnen dus echt zijn. Toon begrip en creëer zelf wat fantasie aan tafel (zo probeer je het eens op een andere manier). Het blijven aanbieden van eten, maakt het vertrouwd en zorgt er op termijn voor dat je kinderen zullen proeven.

 

Katrijn Debruyne (@Mamasgezondetips) is auteur van ‘Aan Tafel!' (Pelckmans Uitgeverij). Een heerlijk kookboek waarin ze haar eigen persoonlijke succesrecepten bundelt, samen met tips om je kinderen bij het koken te betrekken. Diëtiste Vicky De Beule licht in haar boek 'Ik lust dat niet' (Pelckmans Uitgeverij) toe welke voedingsstrategieën werken om je kind op een ongedwongen, positieve manier te leren proeven.