Hoe gezond is volkoren pasta ?

Er bestaan tegenwoordig zoveel soorten pasta: volkoren pasta, meergranen pasta, verse pasta, … Welke is nu het gezondst? Neem een vork en draai door de handige tips van onze nieuwste blog!

Is volkoren pasta gezond?

In dit artikel onderzeken we de gezondheidsvoordelen van volkoren pasta. Volkoren pasta is niets nieuws, maar wat weet je er eigenlijk over? Wat maakt volkoren pasta gezonder? Wat zijn de verschillen tussen traditionele griesmeel pasta en volkoren pasta? Bestaat er zoiets als gezonde pasta? En waarom zou je overschakelen?

Het pasta-aanbod is tegenwoordig zo uitgebreid dat het moeilijk is om te weten welke pasta nu het gezondst is. We zoeken het voor je uit, zodat je vanaf nu altijd de pasta kiest die het best past bij jouw dieet en levensstijl.

Wat is volkoren pasta?

Hoe wordt pasta gemaakt?

Pasta wordt gemaakt door het malen van het graan van durumtarwe tot bloem. Durumtarwe is steviger dan gewone bloem en daarom geschikter voor het maken van pasta. Door water toe te voegen aan de bloem en het mengsel te kneden bekom je deeg (hetzelfde proces om deeg te maken voor brood). Vervolgens wordt het deeg vervormd en versneden in de verschillende bekende vormen figuren. Nadat het deeg in de gewenste vorm werd gezet, wordt het verder gedroogd en verpakt.

Droge vs. Verse pasta

Om verse pasta te maken worden aan het deeg nog verse eieren toegevoegd. Door het toevoegen van eieren is verse pasta minder lang houdbaar dan droge pasta en is de smaak ook voller en rijker. Is verse pasta gezonder dan droge pasta? Verse pasta kan gezonder zijn als het gemaakt is van verse ingrediënten en volkoren bloem.

Griesmeel vs. Volkoren

Bij de productie van traditionele pasta wordt elke graankorrel van zemelen en kiemen ontdaan in het maalproces, waardoor alleen het zachte kiemwit overblijft. Dit geeft de bloem een fijnere textuur en een lichtere kleur, maar het vermindert ook de voedingswaarde van de pasta. Het gemalen kiemwit wordt griesmeel, semola of semolina genoemd.

Om volkoren pasta te maken, wordt de hele graankorrel (mét zemelen, kiem en kiemwit) gebruikt in het maalproces. Hierdoor bekom je bloem die alle voedingsstoffen en vezels van de graankorrel behoudt. De zemelen en kiemen geven volkoren pasta ook zijn kenmerkende nootachtige smaak en iets grovere textuur.

Wat is het verschil tussen volkoren en meergranen?

De term "volkoren pasta" beschrijft pasta die is gemaakt met de hele tarwekorrel. Aan de andere kant beschrijft de term "meergranen" pasta die is gemaakt met meerdere graansoorten, zoals: tarwe, gerst, maïs, quinoa, spelt, boekweit, rijst, rogge, enzovoort. Meergranen pasta zal dus een andere smaak en textuur hebben dan gewone pasta. Meergranen pasta is niet gezonder dan gewone pasta, tenzij het gemaakt is van volkoren bloem.

Gezondheidsvoordelen van volkoren pasta

Is volkoren pasta gezonder dan traditionele pasta? Ja. Gewone of traditionele pasta is gemaakt van geraffineerde bloem. Griesmeelbloem is ontdaan van vezels en voedingsstoffen die goed zijn voor het hart. Volkoren pasta is gemaakt van het hele graankorrel, waardoor het gewoonweg gezonder is.

Wat zijn de specifieke gezondheidsvoordelen van volkoren pasta?

Volkoren pasta bevat meer vezels, gezonde vetten, antioxidanten, vitamine B en E dan gewone pasta en heeft, net als alle volkorenproducten, meerdere gezondheidsvoordelen. Het verbetert niet alleen de gezondheid van je hart, het houdt ook je bloedsuikerspiegel en gewicht onder controle. Dat is omdat volkoren pasta er langer over doet om te verteren dan pasta gemaakt van geraffineerde bloem. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel langzamer, wat overmatige opslag van vet voorkomt, vooral rond je middel.

Is volkoren pasta glutenvrij?

Nee, volkoren pasta (en gewone pasta) is gemaakt van tarwe en tarwe bevat gluten. Eet geen volkoren of meergranen pasta als je een glutenintolerantie -of allergie hebt.

Is volkoren pasta veganistisch?

Ja, 100% volkoren en meergranenpasta's zijn veganistisch, omdat ze gemaakt zijn van een plantaardig ingrediënt: durumtarwe. Verse pasta bevat daarentegen ei en is daarom niet geschikt in een veganistisch dieet.

Pasta als onderdeel van een gezond dieet met Foodbag

Pasta, en vooral volkoren pasta, is een goede basis voor een gezond en evenwichtig dieet. Zolang je pasta in kleinere hoeveelheden eet en telkens eiwitten, gezonde vetten (zoals olijfolie, olijven, zaden, walnoten, etc.) en vezels (spinazie, champignons, broccoli, etc.) toevoegt. Bij Foodbag gebruiken we heel vaak pasta in de recepten van ons weekmenu. We zorgen er telkens voor dat elk pastagerecht mooi uitgebalanceerd is met minstens 200 gram groenten.

Ontdek onze pastagerechten