Wat is volkoren pasta?
Hoe wordt pasta gemaakt?
Pasta wordt gemaakt door het malen van het graan van durumtarwe tot bloem. Durumtarwe is steviger dan gewone bloem en daarom geschikter voor het maken van pasta. Door water toe te voegen aan de bloem
en het mengsel te kneden bekom je deeg (hetzelfde proces om deeg te maken voor brood). Vervolgens wordt het deeg vervormd en versneden in de verschillende bekende vormen
figuren. Nadat het deeg in de gewenste vorm werd gezet, wordt het verder gedroogd en verpakt.
Droge vs. Verse pasta
Om verse pasta te maken worden aan het deeg nog verse eieren toegevoegd. Door het toevoegen van eieren is verse pasta minder lang houdbaar dan droge pasta en is de smaak ook voller en rijker. Is verse pasta gezonder dan droge pasta? Verse pasta kan gezonder zijn als het gemaakt is van verse ingrediënten en volkoren bloem.
Griesmeel vs. Volkoren
Bij de productie van traditionele pasta wordt elke graankorrel van zemelen en kiemen ontdaan in het maalproces, waardoor alleen het zachte kiemwit overblijft. Dit geeft de bloem een fijnere textuur en een lichtere kleur, maar het vermindert ook de voedingswaarde van de pasta. Het gemalen kiemwit wordt griesmeel, semola of semolina genoemd.
Om volkoren pasta te maken, wordt de hele graankorrel (mét zemelen, kiem en kiemwit) gebruikt in het maalproces. Hierdoor bekom je bloem die alle voedingsstoffen en vezels van de graankorrel behoudt. De zemelen en kiemen geven volkoren pasta ook zijn kenmerkende nootachtige smaak en iets grovere textuur.
Wat is het verschil tussen volkoren en meergranen?
De term "volkoren pasta" beschrijft pasta die is gemaakt met de hele tarwekorrel. Aan de andere kant beschrijft de term "meergranen" pasta die is gemaakt met meerdere graansoorten, zoals: tarwe, gerst, maïs, quinoa, spelt, boekweit, rijst, rogge, enzovoort. Meergranen pasta zal dus een andere smaak en textuur hebben dan gewone pasta. Meergranen pasta is niet gezonder dan gewone pasta, tenzij het gemaakt is van volkoren bloem.