Drie  gezonde dips van Sandra Bekkari

Met deze recepten voor gezonde dips hou je het zonder veel moeite luchtig, fris én verrassend bij de aperitief

In dit artikel ontdek je drie recepten van Sandra Bekkari: 

Hartige blauwebessendip

Vol probiotica en klaar in een wip

Ingrediënten

  • 350 g blauwe bessen
  • 2 el sojasaus
  • 4 tl sesamzaadjes, geroosterd
  • 2 el appelazijn/ witte wijnazijn
  • 2 tl sriracha
  • 1-2 tl honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl maïszetmeel
  • snuifje zout

Bereidingswijze

  1. Pel de knoflook en pers fijn.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, in een maatbeker en mix tot een gladde saus. Breng aan de kook en laat even indikken tot de gewenste consistentie. Breng op smaak met extra sriracha en zout. Werk af met de sesamzaadjes en eventueel bevroren bosbessen.
  3. Serveer met springrolls of dumplings. 

Ricottadip

Smeuïge dip bomvol eiwitten

Ingrediënten

  • 200 g ricotta
  • 50 g kwark (stevige)
  • enkele blaadjes basilicum
  • 125 g kerstomaten
  • 8 zwarte olijven (zonder pit)
  • sap en zeste van 1/2 limoen
  • 4 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • enkele eetbare bloemen (optioneel, voor een feesteditie)

Bereidingswijze

  1. Klop met een staafmixer de ricotta op, samen met de helft van de olijfolie en wat blaadjes basilicum. Meng er de kwark, limoenzeste, zwarte peper en zout onder. Zet gekoeld opzij tot verder gebruik.
  2. Halveer de kerstomaten en snijd de olijven in ringen.
  3. Maak de dressing: meng de overige olijfolie, 1 el limoensap en het sap uit een vijftal kerstomaten. Kruid met zwarte peper en zout.
  4. Neem een serveerring en schep hierin de helft van de ricottamengeling, Beleg met blaadjes basilicum en schijfjes olijf. Schep nu het overige ricottamengsel erop en schik er de tomaten met hun snijvlak naar boven op. Besprenkel met de dressing.
  5. Werk naar smaak af met extra basilicum, verse kruiden of eetbare bloemen.

Romescodip

Pittige saus op basis van gegrilde paprika’s

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika’s
  • 2 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 g blanke amandelen
  • enkele takjes bladpeterselie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 el BBQ-kruiden
  • zout en zwarte peper

Bereidinfswijze 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C met de grillstand aan.
  2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Schik ze met het snijvlak naar beneden op een ingevette bakplaat. Leg er de knoflookteentjes naast, in de schil.
  3. Gril tot de schil van de paprika zwart blakert. Haal de knoflookteentjes eruit zodra ze bruin kleuren.
  4. Rooster intussen de amandelen goudbruin in een pan zonder vetstof.
  5. Plaats de paprika’s, als ze klaar zijn, in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat zo’n 5 min. rusten.
  6. Verwijder de zaadlijsten uit de tomaten en hak fijn.
  7. Pel de zwarte schil van de paprika en haal de knoflook uit de schil. Mix de geroosterde paprika met de amandelen, tomaat, knoflook, enkele takjes bladpeterselie, de BBQ-kruiden, de rode wijnazijn en olijfolie tot een gladde saus. Voeg eventueel wat water toe indien je de saus te dik vindt. Kruid met zout en zwarte peper.
  8. Serveer met frisse wortel- of komkommerstaafjes.

 

Smakelijk!