Brainfood tijdens de examenperiode

Of je zelf aan het afzien bent tussen je boeken of een ploeterende blokker in huis hebt, wij voelen mee met alle studenten. Om die deze maand extra in de watten te leggen, delen wij met plezier enkele van onze favoriete recepten!

Gezouten amandelen

 

Ingrediënten:

  • 300 gr amandelen
  • 1 el olijfolie
  • 1 el verse tijm, grof gehakt
  • 1 teentje look, gehalveerd
  • 1 tl grof zeezout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de amandelen over de bakplaat en let erop dat die niet te veel op elkaar liggen. Bak ongeveer 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Houd in de gaten en draai af en toe.
  • Haal uit de oven wanneer de amandelen goudbruin zijn en heerlijk geuren en verlaag de oven naar 100°C.
  • Verhit een pan op een medium vuur en voeg daar de olijfolie, tijm en look aan toe. Laat een tweetal minuutjes warm worden zodat alle smaken vrijkomen. Laat zeker niet bruin worden en verlaag indien nodig het vuur.
  • Voeg het zeezout en de amandelen toe aan de pan en zorg dat elke noot bedekt is met dit mengsel.
  • Verdeel de amandelen opnieuw over de bakplaat en bak ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven.
  • Laat volledig afkoelen en kan je tot twee weken bewaren.

Studententip:

Een portie noten is een ideale snack. Door hun gezonde vetten en plantaardige eiwitten geven ze je lang een voldaan gevoel.

Vieruurtje met mango en framboos op basis van chiazaad

 

Ingrediënten:

  • 360 ml amandelmelk
  • 1 ½  el esdoornsiroop
  • snuif zeezout
  • 1 tl vanille-extract
  • 6 el chiazaadjes
  • 1 rijpe mango
  • 1 handje frambozen

Bereiding:

  • Meng de amandelmelk, esdoornsiroop, het zeezout, een theelepel vanille-extract en de chiazaadjes in een kom. Roer alles goed onder elkaar en plaats in de koelkast voor 4 tot 6 uur of - nog beter - een hele nacht. Halverwege het proces mag je gerust even roeren in het mengsel. Zodra je tevreden bent met je pudding mag je die uit de koelkast halen.
  • Mix de mango tot een fijne pulp.
  • Stel nu je vieruurtje samen. Neem een glaasje en wissel telkens een laag chiapudding, mango en wat frambozen af.

Studententip:

Maak voldoende chiapudding, die blijft tot wel twee dagen goed in de koelkast. Met bovenstaande hoeveelheden heb je voldoende voor 2 à 3 glaasjes die trouwens ook super lekker zijn als ontbijt!

Vistaco’s met zalm en avocado

 

 

Ingrediënten:

  • ¼ rode kool
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • ¼ krop sla
  • 2 lente-uitjes
  • 1 avocado
  • 250 gr zalmfilet
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 4 taco wraps
  • Koriander, naar smaak
  • Munt, naar smaak
  • 2 el yoghurt
  • Sesamzaadjes, naar smaak

Bereiding:

  • Snijd de rode kool in fijne reepjes en doe in een kom. Besprenkel met de witte wijnazijn en plaats in de koelkast.
  • Spoel en snijd de sla en de lente-uitjes. Schil en snijd de avocado in blokjes.
  • Kruid de zalm met een snuif zout en zwarte peper en bak in een pan met wat olijfolie. Houd de zalm warm en breek die in hapklare stukken.
  • Verwarm de wraps volgende de instructies op de verpakking en houd warm tussen twee borden.
  • Haal de rode kool uit de ijskast en giet het overtollige vocht weg.
  • Breng de yoghurt op smaak met een snuif zout en zwarte peper.
  • Stel nu de taco’s samen: Neem een wrap en vul die met de sla, rode kool, avocado en zalm. Werk af met de lente-ui, koriander, munt, wat yoghurt en enkele sesamzaadjes.

Studententip:

Vette vis, zoals zalm, zit boordevol omega 3-vetzuren en het zijn die zuren die  je hersenen op volle toeren laten draaien. Ideaal voor wie examens moet afleggen!