AHA! Dat zit er allemaal in een glas melk.

Melk ... dit zuivelproduct biedt voordelen voor jong en oud. Melk is niet alleen erg lekker, maar het bevat ook heel wat voedingswaarden. Maar wat zit er nu allemaal in een glas melk?
Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie
ontdek onze gerechten
De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.

Voedingswaarden in een glas melk

First things first: ‘voedingswaarden’, wat zijn dat nu precies? Onze voeding bevat verschillende voedingsstoffen, die samen de voedingswaarden vormen. Het gaat dus over de voedzaamheid oftewel de hoeveelheid energie van een voedingsproduct. Die voedingswaarden delen we verder op in de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines.

Wanneer we dus kijken naar de voedingswaarden, wordt het al snel duidelijk waarom melk een plaatsje verdient op menu. Melkproducten zijn namelijk een bron van:

  • Eiwitten
  • Vitaminen, waaronder B2, B12, maar ook A en D
  • Mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor, calcium, en zink

Melk zou ook de kans op darm- en blaaskanker verlagen en zorgt bovendien voor een verminderd risico op diabetes type 2. Enkele studies laten zelfs een beschermend effect zien van melk en andere zuivelproducten op de gezondheid van hart en bloedvaten.

Kortom: melk is inderdaad goed voor elk. Al bestaat er wel een verschil in de voedingswaarden van de verschillende zuivelproducten.

Het glas is (half)vol

 

Melk is verkrijgbaar in verschillende soorten: je kan kiezen tussen volle, halfvolle en magere melk. Het verschil zit ‘m in het vetpercentage. Magere melk kan beschouwd worden als een vetarme soort. Volle melk bevat wat meer vet, terwijl de halfvolle variant zich in het midden situeert. Volle melk bevat dan weer meer vet, terwijl de halfvolle variant zich in het midden situeert.

 

Welke soort kies ik best? 

 

Volle melkproducten verzadigen beter, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Wat de voedingswaarden betreft, is er geen verschil tussen (half) volle en magere melk.

 

Voor kinderen tot 3 jaar wordt een aangepaste melkvoeding geadviseerd. Nadien kan overgeschakeld worden op volle melk. Ook voor ouderen gaat de voorkeur uit naar volle melk, als onderdeel van een gezonde levensstijl. Bovendien wordt in het algemeen aangeraden om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren. Zo kom je zeker aan de juist hoeveelheid calcium, vitamine B2 en B12.

Feit of fabel

  • Omdat melk suiker bevat, is ze even ongezond als frisdrank: Fabel! 

Melk bevat uitsluitend natuurlijke suikers, beter bekend als ‘lactose’. Bij frisdrank gaat het over toegevoegde suikers, en laat dit net een heel belangrijk onderscheid zijn. Zo raadt het WHO aan om de opname van toegevoegde suikers te beperken, maar lactose valt hier gelukkig niet onder. Wat met melk met een smaakje zoals chocolademelk of melk met aardbeiensmaak? Deze toppers bij kinderen doet het al vermoeden: zoete drankjes betekenen vaak ook gesuikerd. Tip: leng aan met wat melk. Wedden dat je dit ook verkocht krijgt thuis?


  • Melk van andere dieren heeft een andere samenstelling dan koemelk: Feit!

Naast koemelk bestaat er ook geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en zelfs buffelmelk! Al wordt deze laatste meestal tot mozzarellakaas verwerkt. Buiten het feit dat de melk van een ander dier afkomstig is, is ook de samenstelling anders. Zo is koemelk een van de belangrijkste bronnen van B12, en krijg je meer eiwitten binnen wanneer je schapen- of paardenmelk drinkt.


  • Een lactose-intolerantie is gelijk aan een koemelkallergie: Fabel!

De suikers in melk heet ‘lactose’. Bij een lactose-intolerantie ben je gevoelig aan melksuikers. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten in de koemelk. Lactose-intolerantie gaat dus over suiker en koemelkallergie over eiwitten. Bij een lactose-intolerantie moet je niet alle zuivel uit je voeding schrappen, bij een koemelkeiwitallergie wel.

 

Zo, nu kan je jezelf tot een echte melk-expert kronen! Tijd om te genieten van een fris glas melk, als je het ons vraagt. 

Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie

Geniet van room en kaas (twee producten op basis van melk natuurlijk) in deze romige pasta met witte pens en champignons. Da's heerlijk comfort food!

Dit heerlijke recept met zuivel creëerden we voor de ‘Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie’ campagne van VLAM. Zo wil VLAM jou inspireren met de veelzijdigheid en het uitgebreide aanbod van zuivelproducten.

Deze campagne wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Europese Unie.