Vijf tips om indruk te maken tijdens je barbecue

Een Big Green Egg is een streling voor het oog, je BBQ-skills en je tuin, terras of balkon. Maar daar stopt het niet. Expert Kris, al meer dan tien jaar zaakvoerder bij Big Green Egg, geeft je vijf tips voor een geslaagde BBQ.

Werk met goede kwaliteit houtskool of briketten

Een geslaagde barbecue begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste brandstof. De klassiekers zijn kolen en briketten. Het grote verschil tussen deze twee is dat houtskool sneller verbrandt. Het zorgt voor meer vlammen en een hogere temperatuur. Hierdoor is houtskool perfect geschikt voor een open barbecue. Met briketten heb je meer geduld nodig. Ze komen trager op temperatuur, maar gaan wel langer mee. Briketten zijn aan te raden als je een barbecue hebt met een deksel. Dus ben je van plan om te barbecueën met je Big Green Egg? Gebruik dan briketten.

Maar welke briketten gebruik je het best? Er zijn twee soorten briketten, één op basis van hout en één op basis kokosnootschillen. Die laatste zijn veel milieuvriendelijker, want ze worden gemaakt van het afval van kokosnoten in plaats van bomen die moeten worden gekapt. Bovendien branden ze langer én stabieler waardoor de temperatuur minder schommelt. Tot slot zijn ze minder gevoelig voor druipend vet en produceren ze veel minder as.

Verse kruidenolie

Je barbecue start altijd met - net iets te veel - aperitiefhapjes. Voeg lekkere pizza slices toe aan jouw apero-assortiment en serveer ze vers van de barbecue aan je gasten. Hou je het eenvoudig met een margherita of geef je er een speciale touch aan, met een versgemaakte kruidenolie bijvoorbeeld?

Kris: “Wanneer je klaar bent met bakken, geniet de Big Green Egg van een lange ‘afterglow’. In die restwarmte kan je kruiden uit je tuin of een bolletje look roken voor een verse kruidenolie. Doe er wat rookchips (hout gedrenkt in water) bij voor een extra rokerige touch. Of maak de olie van zeste van sinaasappel of citroen, lekker fris!"

“Heb je nog wat groenten in hun geheel over? Leg ze na je BBQ - in de schil - er een hele nacht in. Als je ze op die manier gaart, blijft alle smaak erin. Gepofte aubergine is trouwens heerlijk met burrata en zo’n verse kruidenolie erbij.”

Een lekker broodje 

Niets artisanaler dan het brood dat je bij deside dishes zet ook op de Big Green Egg te maken. Zo blijft alles homemade! Het deeg kan je makkelijk bereiden volgens je eigen recept.

Kris: “Naanbrood is eenvoudig om te maken. De mengeling van yoghurt, zelfrijzende bloem en water kan je eigenlijk op elke BBQ bereiden. Het rijst vanzelf op de rooster. Op de Big Green Egg kan je dit na het bakken van het vlees nog snel bereiden in de afterglow.”

Serveer een selectie kwalitatief vlees met goede sides

    Bij een vleesbarbecue mag lekker vlees natuurlijk niet ontbreken, maar overdrijf hier niet in. Kies liever voor een beperkte selectie kwalitatief vlees, aangevuld met lekkere side dishes. Zo krijgt het vlees alle aandacht dat het verdient en kun jij er maximaal van smullen. Het maken van bijgerechten vraagt natuurlijk wat voorbereidingstijd, maar geen paniek. Daar hebben wij de ideale oplossing voor. Bespaar tijd en bestel deze zomer je side dishes bij de extra’s in je Foodbag. Ze zijn heerlijk vers en combineren verrassende smaken. Bekijk het ruime assortiment van pasta’s en salades en kies jouw favorieten. Lekker makkelijk toch!

    Het dessert!

      Extra indruk maken op je vrienden met een toetje op de barbecue? Oh ja, ook dat kan! Kies voor een zomers seizoensfruit. Wat dacht je van een soufflé van abrikozen?

      Kris: “Een soufflé is vrij uitdagend. Je moet er dan voor zorgen dat de hete lucht goed verdeeld is en je de temperatuur onder controle hebt. Je kan het ook iets eenvoudiger houden met een gegrilde aardbei, gedresseerd met balsamico. Superlekker! Ook een tarte tatin kan perfect op de Big Green Egg: klassiek in een potje op het vuur kan dit niet mislukken.”