Eerst iets over de smaakontwikkeling
De smaakontwikkeling start al tijdens de zwangerschap. Vanaf de 12de week ontwikkelen baby's hun smaakpapillen. Als toekomstige mama doe je er dus goed aan om zeer gevarieerd te eten, zeker nu je kindje nog geen 'neen' kan zeggen ;-)
Verder heeft ieder van ons heeft een aangeboren natuurlijke voorkeur voor zoet en zout, en een natuurlijke afkeer voor bitter (toxisch in de natuur) en zuur (vervallen in de natuur). Ons overlevingsmechanisme beschermt ons tegen dat soort 'gevaarlijk' voedsel. Daarom gaat die zoete koek in het begin veel beter binnen dan dat ietwat bitter groentje.
Kinderen hebben ook hun smaakpapillen in verhouding op een kleiner tongoppervlakte dan volwassenen. Dat maakt dat ze zoet als zeer zoet en bitter als zeer bitter smaken. Ze proeven dus alles intenser dan wij. Ze leren de verschillende soorten smaken pas beter kennen en appreciëren door ze herhaaldelijk te proeven. Zo raken ze steeds meer vertrouwd met elk type smaak.
Smaak is daarnaast ook gekoppeld aan herinneringen, en die wil je natuurlijk zo aangenaam mogelijk beleven. Daarom is het belangrijk dat jouw kleine spruit op een positieve manier in contact komt met zoveel mogelijk verschillende voeding met zoveel mogelijk verschillende smaken, kleuren, geuren en texturen.