Foodbag Logo

5 tips om je keuken efficiënt in te richten

Koken is leuker en makkelijker met een goed georganiseerde keuken. Lees onze 5 tips om je keuken beter in te richten en koken leuker te maken dan ooit.

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 06/09/2024

Voorbereiding

Opruimen

Om een goed overzicht te krijgen van je keuken, ruim je best alles eerst goed op. Verwijder al het overbodig of kapot keukengereedschap, geef het weg of breng het naar de Kringloop.

Je voorraadkast uitkuisen

Met een goed georganiseerde voorraadkast heb je minder stress en blijf je beter op de hoogte van wat je allemaal in huis hebt en wat er bijna over tijd is. Het zorgt ervoor dat je minder verspilt en het vormt de basis van elk goed boodschappenlijstje! Controleer overal de houdbaarheidsdata en gooi zoveel mogelijk weg dat ver over de datum is of bedorven is. Lees wat je met producten doet die over tijd zijn in onze tips over voedselverspilling.

Extra tip: Plaats producten die je het laatste hebt gekocht achterin, volg het FEFO-systeem: first expired, first out (eerste over tijd is eerste eruit) of het FIFO-systeem: first in, first out.

Schoonmaken

Nadat alles netjes is opgeruimd, is het tijd voor een grondige schoonmaak: je kasten, lades, voorraadplanken en werkbladen afstoffen en schrobben.

Tip 1: Verdeel je ingrediënten in 4 handige categorieën

Goed geordende kasten, waar elke kast zijn eigen thema of nut heeft, zorgt voor rust tijdens het koken. Alles wat je snel nodig hebt en vaak gebruikt, moet binnen handbereik blijven en een logische plek hebben in de (open) kasten. Dit zijn de belangrijkste 4 categorieën waar je rekening mee kan houden:

  • Droge voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, suiker en paneermeel hou je op een aparte plank of schuif. Bewaar ze in doorzichtige potten met etiketten, zodat je ongewenste gasten (zoals voedselmotten) buiten houdt en makkelijk kunt zien wat je nodig hebt.
  • Groenten die niet in de koelkast hoeven, zoals uien, aardappelen en look leg je liefst in een koele, droge en donkere plek in je keuken. Je kan ze ook ergens ophangen (in een netje of mand), maar we zouden niet aanraden om deze open en bloot op je aanrecht te bewaren, tenzij je ze vaak gebruikt. Meestal wil je het grootste deel in de voorraadkast bewaren.
  • Kruiden en specerijen geordend volgens deze die je meest gebruikt: de basis, zoals zout en peper hou je binnen handbereik. De exotische kruiden iets verder weg. Een draaiplateau voor je kruiden kan helpen, zodat er geen enkele achterin verloren raakt. Olijfolie kan je hier eventueel ook een plekje geven.
  • Olie en azijn: olijfolie (om te bakken en dresseren) en wittewijnazijn eerst. Daarna balsamicoazijn, rodewijnazijn en exotische azijnen, zoals ciderazijn en dragonazijn. Zet je olie en azijn niet te ver weg van je kruiden, eventueel op hetzelfde rek of plateautje.

Tip 2: Een georganiseerde koelkast bespaart tijd

Voor een goed georganiseerde koelkast geef je elk deel van je koelkast een duidelijke taak. Wist je dat de temperatuur in je koelkast varieert? De bovenste planken zijn vaak iets warmer dan de onderste. Hou hier rekening mee wanneer je eten bewaart in je koelkast. Voor meer tips check onze blog over wat je best bewaart in je koelkast.

  • Fruit en kazen bovenin de koelkast
  • In het midden zet je zuivelproducten, restjes en kant-en-klare producten, zodat ze snel te pakken zijn voor een snelle snack. Zorg dat je vleesrestjes goed afschermt!
  • Onderaan bewaar je verse groenten in de groentelade (eventueel ook fruit dat snel bederft) en rauw vlees, gevogelte en vis net erboven. Ook producten die je aan het ontdooien bent, horen hier thuis.
  • De koelkastdeur is ideaal voor sauzen, dressings en sappen, netjes op een rij zoals in de winkel.

Extra tip: Maak regelmatig schoon en ruim op om de organisatie te behouden.

Tip 3: Hou je werkblad altijd proper en opgeruimd

Of je keuken nu enorm is of enorm klein, een proper werkblad is altijd handig. Het maakt koken een stuk aangenamer en makkelijk.

Hou snijplanken, keukenmessen en een afvalbakje binnen handbereik – dit zijn je werklbad-essentials.

Gebruik je vaak keukenhulpjes zoals dunschillers, een mandoline, pottenlikkers, raspen en houten lepels? Bewaar deze dan in een pot naast je werkblad of een lade eronder, zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen.

Tip 4: Spatels, potten en pannen niet in lades

Hou kookgereedschap binnen handbereik, zoals spatels, gardes en tangen en dus vlak bij je kookplaat of fornuis. Liefst hou je ze in het zicht en niet in een lade of kast. Hang (als het kan) haken of een rail of zet een pot met je keukengerij dicht bij je kookplaat.

Bewaar de pannen en potten die je minder vaak gebruikt in lades of kasten onder de kookplaat, met scheidingsplaten om stapelen en krassen te voorkomen. Een kleine plank of lade in de buurt houdt de deksels netjes georganiseerd.

Extra tip: Voor stressvrij koken geef je elk gereedschap een eigen plek, zodat je handelingen vloeiend verlopen.

Tip 5: Maak je keuken mooi

Een efficiënte keuken mag ook mooi zijn. Creëer een ruimte waar je je goed voelt en waar elke kooksessie een aangenaam moment wordt. Een verzorgde keuken die mooi gedecoreerd is en je persoonlijkheid weerspiegelt, maakt het bereiden van maaltijden leuker en fijner. Voeg persoonlijke accenten toe zoals warme kleuren, trendy accessoires of planten.

Essentiële uitrusting voor je keuken:

Basis keukengerei

  • Kwaliteitsmessen voor elke taak (koksmes, broodmes en aardappelmesjes)
  • Snijplanken: hout of plastic, eventueel met de nodige kleurcodes (rood, blauw, groen en geel voor respectievelijk rauw vlees, rauwe vis en schaaldieren, rauw gevogelte en rauwkost)
  • Zeef, dunschiller, blikopener
  • Keukenweegschaal
  • Maatbekers en -lepels

Essentiële keukenapparatuur

  • Keukenmachine: voor hakken, snijden en mengen
  • Staafmixer: voor soepen en sauzen
  • Broodrooster: handig voor het ontbijt, maar ook voor je pitabroodjes

Kookgerei:

  • Potten in verschillende maten
  • Steelpan voor sauzen of kleine bereidingen
  • Pannen in verschillende maten met minsten één kleefpan en één pannekoekenpan
  • Stoofpot of braadpan: voor langzaam gegaarde gerechten

Extra tip: lees hier welke pan je gebruikt voor welk gerecht

Kook met Foodbag in jouw georganiseerde keuken!

Heb je je keuken uiteindelijk goed ingericht om makkelijk en stressvrij te kunnen koken? Maak het jezelfd dan nog makkelijker met Foodbag en laat wekelijks een maaltijdbox bezorgen. Kies je menu’s, het aantal porties en ontvang je box thuis, geleverd door onze supervriendelijke chauffeurs! Ontdek heerlijke, lokale en seizoensgebonden producten en gevarieerde, originele recepten.

Chef Deborah

Chef Deborah

Foodbag Chef

Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.

Aan het laden...

Aan het laden...