Chef Deborah
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 06/09/2024
Om een goed overzicht te krijgen van je keuken, ruim je best alles eerst goed op. Verwijder al het overbodig of kapot keukengereedschap, geef het weg of breng het naar de Kringloop.
Met een goed georganiseerde voorraadkast heb je minder stress en blijf je beter op de hoogte van wat je allemaal in huis hebt en wat er bijna over tijd is. Het zorgt ervoor dat je minder verspilt en het vormt de basis van elk goed boodschappenlijstje! Controleer overal de houdbaarheidsdata en gooi zoveel mogelijk weg dat ver over de datum is of bedorven is. Lees wat je met producten doet die over tijd zijn in onze tips over voedselverspilling.
Extra tip: Plaats producten die je het laatste hebt gekocht achterin, volg het FEFO-systeem: first expired, first out (eerste over tijd is eerste eruit) of het FIFO-systeem: first in, first out.
Nadat alles netjes is opgeruimd, is het tijd voor een grondige schoonmaak: je kasten, lades, voorraadplanken en werkbladen afstoffen en schrobben.
Goed geordende kasten, waar elke kast zijn eigen thema of nut heeft, zorgt voor rust tijdens het koken. Alles wat je snel nodig hebt en vaak gebruikt, moet binnen handbereik blijven en een logische plek hebben in de (open) kasten. Dit zijn de belangrijkste 4 categorieën waar je rekening mee kan houden:
Voor een goed georganiseerde koelkast geef je elk deel van je koelkast een duidelijke taak. Wist je dat de temperatuur in je koelkast varieert? De bovenste planken zijn vaak iets warmer dan de onderste. Hou hier rekening mee wanneer je eten bewaart in je koelkast. Voor meer tips check onze blog over wat je best bewaart in je koelkast.
Extra tip: Maak regelmatig schoon en ruim op om de organisatie te behouden.
Of je keuken nu enorm is of enorm klein, een proper werkblad is altijd handig. Het maakt koken een stuk aangenamer en makkelijk.
Hou snijplanken, keukenmessen en een afvalbakje binnen handbereik – dit zijn je werklbad-essentials.
Gebruik je vaak keukenhulpjes zoals dunschillers, een mandoline, pottenlikkers, raspen en houten lepels? Bewaar deze dan in een pot naast je werkblad of een lade eronder, zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen.
Hou kookgereedschap binnen handbereik, zoals spatels, gardes en tangen en dus vlak bij je kookplaat of fornuis. Liefst hou je ze in het zicht en niet in een lade of kast. Hang (als het kan) haken of een rail of zet een pot met je keukengerij dicht bij je kookplaat.
Bewaar de pannen en potten die je minder vaak gebruikt in lades of kasten onder de kookplaat, met scheidingsplaten om stapelen en krassen te voorkomen. Een kleine plank of lade in de buurt houdt de deksels netjes georganiseerd.
Extra tip: Voor stressvrij koken geef je elk gereedschap een eigen plek, zodat je handelingen vloeiend verlopen.
Een efficiënte keuken mag ook mooi zijn. Creëer een ruimte waar je je goed voelt en waar elke kooksessie een aangenaam moment wordt. Een verzorgde keuken die mooi gedecoreerd is en je persoonlijkheid weerspiegelt, maakt het bereiden van maaltijden leuker en fijner. Voeg persoonlijke accenten toe zoals warme kleuren, trendy accessoires of planten.
Basis keukengerei
Essentiële keukenapparatuur
Kookgerei:
Extra tip: lees hier welke pan je gebruikt voor welk gerecht
Heb je je keuken uiteindelijk goed ingericht om makkelijk en stressvrij te kunnen koken? Maak het jezelfd dan nog makkelijker met Foodbag en laat wekelijks een maaltijdbox bezorgen. Kies je menu’s, het aantal porties en ontvang je box thuis, geleverd door onze supervriendelijke chauffeurs! Ontdek heerlijke, lokale en seizoensgebonden producten en gevarieerde, originele recepten.
Chef Deborah
Foodbag Chef
Klassiekers zijn onmisbaar in onze keuken. Volg mijn tips om ze een verrassende en onvergetelijke twist te geven.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.