Je eigen tuinkers kweken in lege eierschalen

Tijd om aan een minimoestuinavontuur te beginnen. We recycleren de eierschalen en kweken er tuinkers in op watten. Van smaakmakende tafeldecoratie gesproken!

Dit heb je nodig

  • Een lege eierdoos of enkele eierdopjes
  • Lege eierschalen
  • Zaadjes tuinkers
  • Watten of keukenpapier
  • Schaaltje met lauwwarm water
  • Zachte keukenhanddoek
  • Extra water om de watten mee te besprenkelen

 

Zo maak je ze

1 - Maak de eierschalen schoon door ze één voor één voorzichtig in het schaaltje met lauwwarm water te doppen.

2 - Dep ze zachtjes droog met een zachte keukenhanddoek.

3 - Plaats de eierschalen rechtop in de eierdopjes of lege eierdoos zodat ze stevig staan.

4 - Vul de bodem van de eierschalen met wat watten. Tuinkers heeft niet veel ondergrond nodig om te ontkiemen. Bedek de volledige bodem, maar prop de eierschaal zeker niet te vol.

5 - Bevochtig de watten met het extra water. Ze moeten helemaal vochtig zijn, maar zorg dat er geen plasje in je eierschaal komt te staan. Door te natte (of te droge) watten gaat de tuinkers slecht kiemen. Heb je toch een plasje water? Giet het dan even weg vooraleer je de zaadjes strooit. 

6 - Bestrooi de natte watten met de tuinkerszaadjes. Verspreid de zaadjes zodat ze niet te veel op elkaar liggen. Besprenkel met nog een beetje water. 

7 - Zet de gevulde eierschalen op een plek met veel natuurlijk licht 

8 - Controleer elke dag met de top van je vinger of de watjes nog voldoende vochtig zijn en besprenkel of besproei ze indien nodig met wat water.

Wanneer je tuinkers tussen de 5 en 8 cm lang is, is de kiemgroente volgroeid. Na een week geniet je al van je eigen gekweekte en (tuin)kersverse oogst. Lekker bij een sneetje brood met wat kruidenkaas en eventueel wat zalm, of als pittige smaakmaker in een salade.

Zet jij jouw verse tuinkers op je paastafel bij onze paasbrunch? We serveren een heerlijke toast met ei, knapperig brood, hartig beleg, verfrissende yoghurt, vers fruit(sap) en je favoriete zoete zonde: chocolade. Je vindt de paasbox bij onze extra’s. Die verschijnen na het selecteren van je weekmenu.