Om niemand voor de borst te stoten of met de vinger te wijzen, vroeg ik het aan ChatGPT. Mijn prompt: Geef me de top 5 van kindermenu gerechten. Haar antwoord:
Kindvriendelijke gerechten worden jammer genoeg vaak gekenmerkt door enerzijds (te) grote hoeveelheden bewerkt voedsel, geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers, geraffineerde vetten, vette zuivelproducten en rood vlees en door anderzijds (te) weinig groenten of fruit, laat staan peulvruchten.
Een kindvriendelijk dieet staat dus meestal gelijk aan het “Standard American Diet”. En dit is verre van kindvriendelijk. Met ongezonde voeding bewijzen we onze kinderen namelijk geen dienst. Niet op korte, noch lange termijn. Integendeel, het is eigenlijk heel triestig … of zoals het dieet het zelf al aangeeft: "SAD".
Kindvriendelijke menu’s zijn een uitvinding van het Westen: het is industriële voeding, uitgevonden door geïndustrialiseerde landen.
Zelf woonde ik jaren in Congo en Roemenië. Van zodra je daar de hoofdstad verlaat, is “kindereten” onbestaande. Het eerste levensjaar drinkt de baby borstvoeding of aangepaste zuigelingenvoeding. Van zodra het kind mee ‘aan tafel schuift’, zo rond de leeftijd van een jaar, eet het ‘wat de pot schaft’: grote mensen eten dus.