7 tips voor de perfecte mealprep 

Stefanie van Foodlove geeft je raad om je maaltijden vlot voor te bereiden.

Mealprep is een samenstrekking van het Engelse 'meal' en 'preparation'. Het betekent dus dat je enkele dagen op voorhand de voorbereidingen treft voor je komende maaltijden. Door bijvoorbeeld vooraf een menu samen te stellen, de groenten te snijden of je saus te maken. Zo kan je elke dag vlot gezond en vers eten. 

Een maaltijdbox helpt je al een groot handje wat het menu en de boodschappen betreft. Met onderstaande tips van Foodlove leer je slimme keuzes maken en krijg je jouw maaltijden zonder extra zorgen op tafel

1. Kies voor eenpansgerechten en stoofpotjes

Eenpansgerechten en stoofpotjes smaken nog beter de dag nadien! Je kan het aantal porties bovendien gemakkelijk verdubbelen, zodat je de restjes kan invriezen. Je hebt enkel iets meer snijwerk tijdens het koken, maar krijgt er een diepvries vol hartverwarmende gerechten voor in ruil!

2. Ovenschotels zijn het ideale mealprep-gerecht

Je bereidt de ingrediënten voor op zondag (of op gelijk welk rustig moment), vult de ovenschaal en zet die goed afgedekt in de koelkast. Na het werk hoef je enkel de oven aan te zetten en het gerecht in de oven te schuiven. Geen omkijken naar!

3. Kies een gerecht dat ook koud lekker is

De ene portie eet je ‘s avonds warm, de restjes neem je de dag nadien mee als lunch. Denk aan traybakes vol geroosterde groenten, krieltjes en (veggie)worstjes. Bang dat het wat droog is? Lepel je favoriete koude sausje eroverheen!

4. Transformeer je restjes in een nieuw recept

Geen zin in 2 x hetzelfde gerecht? Maak van je spaghettisaus een pikante chili sin carne of tover de restjes traybake om tot een frittata.

5. Kies voor meerdere recepten die snel klaar zijn

Zo kan je deze allemaal in één mealprep-sessie (voor)bereiden, zonder uren in de keuken te staan.

6. Kies in eenzelfde week verschillende gerechten die gelijkaardige handelingen vereisen

Zo moet je bijvoorbeeld maar één keer je food processor bovenhalen of je oven aanzetten.

7. Doe de mise-en-place

Geen tijd of zin om meerdere gerechten volledig klaar te maken tijdens één kooksessie? Bereid de basis voor. Spoel, schil en snij de groenten, maak de (koude) sausjes, hak de noten,.. Zo heb je met een minimum aan tijd toch een grote voorsprong genomen en kan je tijdens de werkweek sneller beginnen koken (en aan tafel!).

Smaken deze tips naar meer?

 

Stefanie van Foodlove wil mensen enthousiast maken over gezonde voeding. Met haar recepten en online cursussen leert ze je lekkere gerechten maken zonder uren in de keuken te staan. In haar Masterclass Mealpreppen doet ze alles uit de doeken om gezond eten te combineren met een druk leven. Want ja, voorbereiding is alles!

Volg deze masterclass met 15% korting! 

Schrijf je in en gebruik de kortingscode FOODBAG15