Zomerse pannenkoeken maken

Ieder van ons heeft zijn geheim ingrediënt voor een succesvol pannenkoekenbeslag. Wij geven je ons basisrecept mee en extra tips om jouw pannenkoeken zonnig, fris en fruitig te maken. Lekker!

1. Pannenkoeken uit het vuistje, met een dip van yoghurt en frambozen

Begin bij het begin: de basis voor een geslaagd pannenkoekenbeslag! Voor ongeveer 15 kleine pannenkoeken meng je onderstaande ingrediënten tot een glad beslag. Onze chef Jolien is helemaal fan van hoe haar mama ze maakt: 

  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 500 ml melk of plantaardige drink
  • 30 g suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 eieren

Smelt eventueel nog 40 g boter en voeg op het einde toe aan het beslag. 

Wil je de pannenkoeken extra luchtig maken? voeg een scheutje spuitwater toe of hou het eiwit apart. Zo kan je het opkloppen en op het einde voorzichtig onder het beslag scheppen met een spatel of houten lepel. 

Voor de dip gebruik je volle, bij voorkeur Griekse, yoghurt, frambozen en eventueel wat extra frambozencoulis. Het fruit kies je eigenlijk zelf: mix en schep onder de yoghurt of snijd het in stukjes en meng zo onder de yoghurt. Een beetje citroenzeste zorgt altijd voor extra fraîcheur. 

Tip: bak iets kleinere pannenkoeken, zodat je ze mee kan nemen op een zomerse picknick of lunch. Dat schept ook makkelijker weg voor de dip!

    2. Pannenkoeken op een spiesje met vers fruit 

    Eten op een stokje maakt altijd gelukkig, niet? Zo ga je te werk voor de pannenkoeken op een spiesje: 

    • Volg het recept hierboven om je pannenkoekenbeslag te maken en ze te bakken
    • Klaar? Beleg ze met je favoriete confituur, choco of zelfs pindakaas. Extra lekker als je er wat fijngehakte nootjes overstrooit. Denk aan stukjes hazelnoot bij de choco, amandelschilfers bij de confituur of pinda's bij de pindakaas. 
    • Rol de pannenkoeken vervolgens stevig op en snijd in hapklare stukjes.
    • Kies je fruit uit. Wij zijn fan van braam- of blauwe bessen, stukjes aardbei of ananas. 
    • Neem een satéstokje en rijg er afwisselend een stuk pannenkoek en fruit op. 

    Hou je - net zoals onze chef Deborah - van extra fruitige pannenkoeken? Bak dan enkele fijne stukjes appel op en giet er vervolgens je pannenkoeken beslag over. Zo zit er ook fruit in je pannenkoek. 

    3. Pannenkoeken met ricotta-citroenvulling 

    Onze chef Celine bakt haar pannenkoek graag met ricotta-citroenvulling. En het liefst van al, stopt ze er ook nog een vleugje chocolade bij. 

    • Maak een traditioneel beslag en voeg er wat cacaopoeder aan toe. Begin met 1 kl, roer goed door en voeg dan naar smaak wat extra toe. 
    • Bak al je pannenkoeken.
    • Maak vervolgens de vulling van ricotta en citroen door 1 potje ricotta (250 g), 1 ei, 1 el suiker en een beetje citroenzeste met elkaar te mengen.
    • Bestrijk je pannenkoeken met de vulling en bak kort in de oven op 180°C, tot de ricotta stevig is. 

    Liever iets eenvoudiger? Bestrijk je pannenkoeken met bruine suiker en besprenkel met wat citroensap.

     

    Pssst ... nog niets in huis om je pannenkoeken on the go mee te nemen? Spaar mee voor je zomergeschenk! Zo kan je jouw dip of beleg apart van je pannenkoeken bewaren en blijft alles heerlijk vers.