Zelf pastinaakchips maken

Pastinaak is zoete familie van de wortel en een rasechte wintergroente. Je maakt er zachte puree mee, een heerlijke soep of wat dacht je van gezonde chips?

Dit moet je weten over de pastinaak

Pastinaak herken je aan z'n witgele kleur en langwerpige kegelvorm. De oude, vergeten groente heeft een zachtere textuur en is zoeter van smaak dan z'n oranje familie, de gewone wortel.

Ook bevat hij meer calorieën dan andere groenten. Hij was dan ook niet voor niets de voorloper van de aardappel. Pastinaak is tegelijkertijd wel rijk aan o.a. foliumzuur, vitamine C en B. Nog een voordeel? Je hoeft 'm niet te schillen bij het bereiden! De uiteinden eraf snijden is voldoende.

De groente is helemaal in z'n nopjes in november en december. Z'n zoete smaak is namelijk het best als de vorst over de teelt is gegaan.

Zo maak je pastinaakchips

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pastinaak in fijne plakjes (schillen hoeft niet).
  3. Schik ze mooi naast elkaar op de bakplaat en smeer er een beetje olijfolie op.
  4. Kruid met het paprikapoeder (zie tip), zout en zwarte peper.
  5. Zet de bakplaat in de oven en bak zo’n 10-12 min. tot de pastinaakchips goudbruin en knapperig zijn.
  6. Laat nog even afkoelen op een rooster

Tip van Chef Eva: je kan je chips naar eigen smaak kruiden. Pastinaak smaakt vrij zoet. Kies daarom voor umamikruiden zoals curry, paprika, Italiaanse kruiden, ...