Stoelen voor padden
Vroeger vonden mensen paddenstoelen nogal rare schepsels en dat is niet zo vreemd. Op korte tijd kon het bos ineens vol staan met allerlei gekke en kleurrijke hoedjes. Waar kwamen ze toch vandaan? Al snel werden paddenstoelen geassocieerd met magische verhalen: bijvoorbeeld kabouters die in paddenstoelen leefden en heksen die er bittere simsalabim-drankjes mee brouwden. Padden waren dan weer de huisdieren van heksen en tovenaars én als die padden moe waren, zaten ze op een paddenstoel te rusten. En dat is het verhaal achter de naam van de paddenstoel.
Is't een groente?
Eigenlijk zijn eetbare paddenstoelen vruchten van een schimmel. Alleen klinkt dat niet echt smakelijk. Daarom delen we ze liever in bij de groenten en zo krijgen deze vlezige lekkernijen alle aandacht die ze verdienen in de versafdeling. Tegenwoordig vind je een groot assortiment in de winkels zoals witte en bruine champignons, boleten, oesterzwammen, cantharellen, fluweelpootjes, truffels en Japanse shii-take.
Bekende paddenstoelen
De meest bekende eetbare paddenstoel is de witte champignon. Een variant op de witte champignon is de kastanjechampignon, die bruin van kleur is en net iets pittiger smaakt. De grote exemplaren van de kastanjechampignons worden portobello’s genoemd, met hun grote hoed zijn ze ideaal om te vullen met ander lekkers.
Het blauwe bakje
Ben je soms ook boos op het deksel van het champignonbakje? Eerst heb je moeite om het eraf te krijgen en dan kan je de doos niet meer sluiten. Of toch? Wel, je moet het deksel omdraaien en dan past het er precies in.
Zestig jaar geleden hebben ze daar goed over nagedacht, net als over de typische blauwe kleur van het bakje. Daarin lijken de witte champignons nog witter en verser. Binnenkort zal dit legendarische bakje verdwijnen en plaats maken voor een transparante en meer recycleerbare versie.
Enkele kooktips
Maak verse paddenstoelen net voor gebruik schoon, anders verkleuren ze snel. Champignons kan je bakken, koken, wokken of in de oven bereiden. Omdat ze voor meer dan 90% uit water bestaan, krimpen ze snel in de pan.
Dit kan je vermijden door de champignons te ciseleren of in fijne plakjes te snijden.
Voeg pas op het einde zout toe, zo verliezen ze hun vocht niet en voor een optimale smaak voeg je champignons pas helemaal op het einde toe
aan gerechten die lang moeten sudderen.
Zin in champignons?
Deze week staan er twee lekkere gerechten met champignons op ons menu. Kies je voor de gele curry met aardappel, paneer, spinazie en champignons of
de gepofte zoete aardappel met portobello, avocado en tomatensalsa.