Gazpacho, zo maak je ze (wel) lekker

Koude soep, de Spanjaarden zijn er dol op, hier heeft het gerecht voor- en tegenstanders. Daarom doken wij in ons kookatelier en bedachten een variant waar - volgens ons - wél iedereen dol op zal zijn. En dat net met dat warme weer!

Dorstlesser boordevol vitamines

 

Gazpacho is een koude soep die bij ons vooral een hit is tijdens walking dinners. In Spanje slurpen ze dit goedje al jaren en de traditionele versie met tomaat is er veruit de populairste. Toch valt deze bij ons niet bij iedereen in de smaak.

 

Nochtans is deze soep een echte aanrader, zéker op hete dagen. Doordat alle ingrediënten rauw in de gazpacho gaan, zit die boordevol smaak én vitamines. Na wat experimenteren, bedachten wij dit recept voor een groene gazpacho afgewerkt met veel lekkers!

Groene gazpacho

 

Ingrediënten voor 6 porties:

  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 100 g gele kerstomaten
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 stengels selder
  • 1 teentje look
  • koriander, naar smaak
  • 2 el balsamico-azijn
  • 3 el olijfolie
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 g waterkers
  • 2 kl zeezout
  • 6 sneetjes prosciutto
  • Zure room, naar smaak
  • Roze peper, naar smaak


Bereiding:

 

  1. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en paprika en snijd in grote stukken. Snijd de tomaten, lente-ui en selder grof. Pel en snijd het teentje look.
  2. Zwier alle gesneden groenten in een blender samen met de koriander (geen must als je geen fan bent), balsamico-azijn, olijfolie, groentebouillon, waterkers en zeezout en mix. Houd wel wat waterkers opzij voor de presentatie. 
  3. Zeef de soep en laat minstens 2 tot 3 uur (af de hele nacht) fris worden in de ijskast. Proef en kruid eventueel bij. 
  4. En dan de afwerking! Verwarm je oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Leg daarop de prosciutto en bak 8 tot 10 min. tot de ham krokant is. Laat afkoelen.
  5. Tijd om te serveren. Verdeel de gazpacho over 6 kommetjes en voeg wat zure room toe aan elke portie. Verdeel hierover wat van de knapperige prosciutto en enkele blaadjes waterkers en werk af met wat olijfolie, zeezout en wat roze peper.

Smakelijk!

Tip: experimenteer gerust met verschillende toppings die jij lekker vindt!