Bij Foodbag doen we er alles aan om foodwaste te vermijden. Met onze potjes yoghurt maken we vaak heerlijke sausjes en dressings, maar soms heb je toch niet het volledige potje nodig. Daarom: een handige tip om álle restjes yoghurt op te werken, de yoghurt bark!
Een yoghurt bark is een plaat van bevroren yoghurt met allerlei heerlijke ingrediënten erin en toppings erop. Een perfect experiment om je culinaire creativiteit op uit te leven!
Je kan een yoghurt bark met elke soort yoghurt maken. Maar gebruik liever géén gezoete yoghurt of yoghurt met fruitsmaak. Voeg zelf zoetstof en vers fruit toe.
Of een yoghurt bark gezond is of niet, dat bepaal jij helemaal zelf. Jij kiest welke ingrediënten je op en in de yoghurt bark gebruikt. Wij voegden wat honing toe aan de yoghurt om hem iets zoeter te maken en besjes, noten, gepofte rijst en munt voor extra crunch en een frisse toets.
Recept voor yoghurt bark met restjes yoghurt
- Bedek een bakplaat of een schaal met bakpapier. Zorg dat ze in de diepvries past!
- Breng de restjes yoghurt op smaak met een vloeibare zoetstof naar keuze. Dat kan met honing, agavesiroop, ahornsiroop, rijstsiroop .... Voeg eerst een beetje toe, proef en voeg eventueel nog extra toe. Je kan ook wat vanille-extract of oranjebloesemwater
toevoegen. Lekker!
- Kies jouw toppings: fruit (bv. bosbessen, frambozen, aardbeien, stukjes mango), noten (bv. pistache, cashew, pinda, amandel), pitten en zaden (bv. lijnzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten), verse kruiden (bv. munt, basilicum, citroenmelisse, citroenverbena), pure chocolade ... Leg ze klaar, maar voeg ze nog niet toe aan de yoghurt.
- Giet de gezoete restjes yoghurt uit op de bakplaat en strijk plat met de bolle kant van een lepel. Zorg dat de bodem volledig bedekt is zodat je overal een laag yoghurt hebt.
- Leg je toppings op de yoghurt, duw ze licht aan en zet gedurende 4u in de diepvries.
- Haal de yoghurt bark uit de diepvries, breek in stukken en bewaar ze in een afgesloten zakje of doosje in de diepvries. Je kan nu telkens een stuk yoghurt bark uit de diepvries halen als je er zin in hebt.
Stel je eigen menu samen
Original
Chili mac and cheese
met paprika en gehakt
Quick&Easy
Smashed burger met cheddarkaas
en zoete aardappelfrietjes
Quick&Easy
Zalmfilet met currysaus en gember
met paprika, wortel en rijst
Sana
Kip in mosterdsaus met groentepuree
en tuinkers
Veggie
Kindvriendelijk
Verse tagliatelle met lookbrood
met gepofte kerstomaat
Original
Klassieker
Marry me risotto met varkenshaasje
met zongedroogde tomaat en spinazie
Veggie
Sana
Groentechili met zure room
met wortel, courgette en kidneybonen
Veggie
Noedels met pindasaus en omelet
met wortel en Thais basilicum
Original
One pot lasagne met gerookte zalm
broccoli en Gran Moravia
Veggie
Veggie hotdog met witte pens
en mayonaise met augurk
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Mexicaanse rijst met spek
met Provençaalse groentemix en maïs
Original
Midden-Oosterse chicken pie
met ras-el-hanout en rozijnen
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Kipchipolata met wortelpuree
en broccoli in roomsaus
Quick&Easy
Noedels met kippengehakt
met wokgroenten en currypasta
Original
Kabeljauw met dille-yoghurtsaus
met gebakken patatjes en rode biet
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Pasta pesto met kip
met kerstomaten en champignons
Sana
Varkensmignonette met witloofslaatje
met champignonsaus en tuinkers
Quick&Easy
Kindvriendelijk
Kalkoenblokjes met frieten
met appelmoes en sla
Original
Korma ovenschotel met kip
met broccoli, wortel en rijst
Veggie
Vegan
Japanse pannenkoek van spitskool
met lente-ui, mango, chili en miso
Sana
Salade Niçoise met zoete aardappel
en ansjovisdressing
Quick&Easy
Pasta met steak tagliata
met tomatensaus en Gran Moravia
Original
Spaans aardappelpannetje
met muhammara en walnoten
Veggie
Vegan
Hamburger met pulled tofu
avocadocrème en groentefrietjes
Veggie
Sana
Veggie pasta carbonara
met champignons en spinazie
Veggie
Vegan
Indische bloemkoolsteak
met zoete aardappelpuree
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare lasagne
met gehakt en een kaaskorstje (600g)
Kant&Klaar
Kindvriendelijk
Kant-en-klare lasagne Florentine
met spinazie en gehakt (600g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare pasta meatballs
met tomatensaus en courgette (450 g)
Veggie
Kant&Klaar
Kant-en-klare cannelloni
met ricotta-spinazie (400g)
Kant&Klaar
50% groenten
Kant-en-klare kip met fijne groenten
met krieltjes in supremesaus (450g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare tikka masala
met balletjes en broccoli (470g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare scampi diabolique
met tagliatelle en courgette (450g)
Kant&Klaar
Salade
Kant-en-klare koude noedelsalade met scampi
met sesam-sojadressing (370g)
Sana
Kant&Klaar
Kant-en-klare puree parmentier
met knolselder, zoete aardappel en spinazie (400g)
Veggie
Kant&Klaar
Vegan
Kant-en-klare chili sin carne
met zoete aardappel en koriander (400g)
Kant&Klaar
Kant-en-klare ovenschotel met gehakt
prei, aardappel en smeuïge kaassaus (525g)