Aha, dit maak je met restjes kool

Soep, maar ook 5 andere heerlijke tips

Menuplanner Eva is in haar nopjes: haar favoriete seizoen is begonnen. De herfst? Neen: het koolseizoen! De komende weken zie je savooikolen, groene en witte kolen, spitskolen en rode kolen in je Foodbag passeren. Heerlijk, maar vaak krijg je zo’n uit de kluiten gewassen kool niet opgewerkt. Wat maak je met de restjes? Dat ontdek je hier!

Soep! Da’s misschien het eerste dat in je opkomt. Klopt, met restjes kool kan je soep maken. Maar probeer deze 5 creatieve tips zeker ook eens uit.

Kool als wrap

Gebruik grote koolbladeren als wrap. Wij maakten bijvoorbeeld een wrap van Chinese kool met krokante kippenreepjes, wortel, mango, sojascheuten, lente-ui, munt en koriander. Beetje chilisaus erover en klaar! Duik eens in de koelkast en maak je eigen gezonde restjeswrap.

Kool in een salade

Kool wordt vaak geassocieerd met stevige winterkost: worst met rode kool, hutsepot, kool in witte saus … Maar kool kan ook een frisse hoofdrolspeler zijn in een salade.

Rasp de kool grof (of snijd met een mes in dunne reepjes) en verwerk de kool rauw in een salade. Een Amerikaanse coleslaw bestaat uit witte kool, wortel, ui, appel en een dressing op basis van mayonaise (of yoghurt). Wij zijn ook fan van rode koolsalade. Enkele weken geleden zetten we een appel-rode koolsalade met rozijntjes en walnoten op het menu. Een klassieker in een Foodbag-jasje. Grootmoeders warme rode koolbereiding pimpten we tot een frisse salade.

Pakketjes van kool

Hierboven las je al dat grote, rauwe koolbladeren dienst kunnen doen als wrap. Maar ook grote, gegaarde koolbladeren kan je als wrap of omhulsel gebruiken.

Door de bladeren kort (45 seconden ongeveer) te blancheren in gezouten water, worden ze slapper en werkbaar. Wij vulden spitskoolbladeren onlangs met een kruidige gehaktmengeling en bakten ze in tomatensaus in de oven. Proberen, maar!

Geroosterde kool

Kool roosteren in de oven? Ja, yum! Snijd een kool (vb. witte kool) in dikke plakken van ongeveer 1,5 cm. Wrijf de ‘koolsteak’ in met olijfolie en kruid met zout en zwarte peper. Rooster ongeveer 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C of tot de binnenkant zacht is en de randjes bruin en krokant zijn.

Ook lekker: geglaceerde rode kool in de oven. Zo maak je het:

1) Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.

2) Snijd de rode kool in plakken van 1-1,5 cm dik en leg ze op de bakplaat.

3) Meng 1 el Luikse siroop met 1 el balsamicoazijn, 4 el olijfolie en een snuif zout en zwarte peper in een kommetje. Smeer het mengsel op de plakken rode kool.

4) Los ¼ van een blokje groentebouillonop in 150 ml warm water en giet de bouillon op de bakplaat. Zet gedurende 25 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur na 10 min. naar 180°C.

5) Controleer of de rode kool gaar is door er met een vork in te prikken.

Kool als chips

Met de kleinere blaadjes van een kool (groene kool, savooikool) kan je ook chips maken. Je droogt de blaadjes in feite op een lage temperatuur in de oven. Zo ga je te werk:

1) Verwarm de oven op 90°C.

2) Snijd de harde nerven uit de koolbladeren en verdeel de bladeren in hapklare stukjes.

3) Leg een vel bakpapier op een ovenrooster (geen bakplaat) en leg de stukjes erop.

4) Bestrijk ze met wat olijfolie (gebruik een keukenkwastje) en kruid met zout, zwarte peper en een snuifje komijnpoeder.

5) Bak 2 tot 2,5 uur (ja, da’s lang!) in de oven.

6) Laat afkoelen.

7) Lekker met een yoghurtdip op basis van citroen, look en dille.