First things first: ‘voedingswaarden’, wat zijn dat nu precies? Onze voeding bevat verschillende voedingsstoffen, die samen de voedingswaarden vormen. Het gaat dus over de voedzaamheid oftewel de hoeveelheid energie van een voedingsproduct. Die voedingswaarden delen we verder op in de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines.
Wanneer we dus kijken naar de voedingswaarden, wordt het al snel duidelijk waarom melk een plaatsje verdient op menu. Melkproducten zijn namelijk een bron van:
- Eiwitten
- Vitaminen, waaronder B2, B12, maar ook A en D
- Mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor, calcium, en zink
Melk zou ook de kans op darm- en blaaskanker verlagen en zorgt bovendien voor een verminderd risico op diabetes type 2. Enkele studies laten zelfs een beschermend effect zien van melk en andere zuivelproducten op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Kortom: melk is inderdaad goed voor elk. Al bestaat er wel een verschil in de voedingswaarden van de verschillende zuivelproducten.