5 leuke weetjes over ananas

Ananas ... deze exotische fruitsoort is misschien een beetje een zoete zonde maar zo moeilijk te weerstaan. Vraag jij je ook wel eens af hoe we kunnen zien of ze rijp genoeg zijn of wat er nu net zo gezond aan is? Je komt het hieronder te weten.

Vitaminenbom

Ananas zit boordevol vitamine C en antioxidanten. Met één sneetje ananas heb je bijvoorbeeld al meer dan de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen. Ook voor de beauty goeroes onder ons is dit stuk fruit een geschenk uit de hemel. Verschillende stoffen in ananas vertragen het verouderingsproces en voorkomen uitdrogen. Gooi de schillen dus niet weg maar gebruik ze liever als natuurlijke peeling. Neem ze mee onder de douche om over je lichaam te wrijven en zo dode huidcellen te verwijderen.

 

 

 

Winkelen

Om te weten of de ananas die je in de winkel koopt rijp is, kan je er best eens aan ruiken. Een zoete geur betekent meestal dat je een goeie te pakken hebt. Een andere optie is om een van de binnenste blaadjes uit de kroon van de ananas te trekken. Als dat makkelijk lukt, heb je meestal een rijpe ananas vast. Ook aan de bruine punten op de schil kan je een rijpe ananas herkennen.

 

Bewaren

Een ananas kan je best buiten de koelkast en op kamertemperatuur bewaren. Als je ananas op een te lage temperatuur bewaard, kan het zijn dat de vrucht binnenin niet meer rijpt en inwendig begint te rotten. Schijfjes of andere kleine stukjes ananas bewaar je natuurlijk wel best in de koelkast. Wil je graag meer weten over het bewaren van groenten en fruit? Lees dan zeker eens deze blogpost.

DIY

 

Wist je dat je ook zelf ananas kan kweken? Snijdt de kroon van de ananas en haal de onderste blaadjes weg. Normaal zijn de wortels nu goed zichtbaar. Laat de wortels nu enkele dagen drogen en plaats ze daarna in een glas met water. De wortels moeten net onder staan. Vervang het water om de twee à drie dagen. Na ongeveer drie weken zijn de wortels gegroeid en kan je ze de plant overzetten naar een pot met aarde. Nu is het wachten geblazen. Zet de plant op een warme plaats, eventueel met een plastic zak erover heen, zo creëer je een warme omgeving.

Ananas vroeger en nu

Tegenwoordig bieden we iemand een kopje koffie of thee aan als teken van gastvrijheid maar vroeger ging dat er anders aan toe. Op de Caribische eilanden werd je een stukje ananas aangeboden om je welkom te heten. Er werden ook ananassen geplaatst aan de ingang van huizen en dorpen. Later werden ze in zuilen en deuren gesneden om warmte uit te stralen.

 

Conclusie: ananas is een geweldig stukje fruit met super veel voordelen voor ons lichaam. Van voorgerecht tot dessert en zelfs in je cocktail, je kan het overal in verwerken. Wij gaan er alvast mee aan de slag. And always remember, if you were a fruit, you would be a fineapple!