10 dingen die je nog niet wist over tomaten

 

De sterspelers in een tomatensaus, de steun en toeverlaat van een frisgroen blaadje sla ...

I love you from my head tomatoes 

 

Tomaten, ze zijn helemaal ingeburgerd in onze keuken. Ze zijn de sterspelers in een tomatensaus, de steun en toeverlaat van een frisgroen blaadje sla en beste maatjes met mozzarella, basilicum en garnalen. Een culinaire evidentie, terwijl ze eigenlijk pas rond 1800 in Europa terechtkwamen. Ontdek hier nog tien andere tomatenweetjes

 

Een beetje geschiedenis

Tomaten komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte van Peru. De Azteken noemden ze xitomatl, en beschouwden ze als een siergewas. Dankzij ontdekkingsreizigers kwam de tomaat ook in Europa terecht onder de naam goudappel. In Italië heet een tomaat nog steeds pomodori

En bewaren?

  • Beter niet in de koelkast, zo verliezen ze smaak en textuur. Tomaten doen het beter op kamertemperatuur
  • Ook niet in de fruitschaal samen met bananen of appels, door het fruit worden ze snel overrijp. Geef ze liever een apart plekje in een schaal, of bewaar ze in een koele garage of een opberghok. 
  • Nooit op elkaar gestapeld, dan gaan ze sneller schimmelen en worden ze zacht. Schik ze in een bakje, naast elkaar.

Aha!

  • Een tomaat is eigenlijk geen groente, maar een fruitsoort. Omdat een tomaat zaadjes heeft en groeit uit een plant, is het botanisch gezien een fruitsoort en geen groente. 
  • 94,5 % van het gewicht van een tomaat bestaat uit water.
  • Tomaten zijn neven (of nichten?) van de aardappelen, aubergines en de chilipepers. Ze behoren tot de nachtschade-familie. 
  • Je zou ‘t misschien niet denken, maar China is de grootste producent van tomaten. De Verenigde staten staat op nummer 2 en India op nummer 3.  
  • De zwaarste tomaat ooit woog volgens het Guinness Book of Records 3.51 kg. Ze werd in 1986 gekweekt door ene G. Graham in Oklahoma in de Verenigde Staten. 

 

Beste (to)maatjes

Er bestaan meer dan 150 soorten tomaten. Naast de klassieke, ronde tomaat en de kerstomaatjes bestaat er nog een resem andere soorten: San Marzano-tomaten (langwerpig, vlezig, sappig), Noir de crimée-tomaten (donkerbruin, zachtzoet), Coeur de boeuf-tomaten (groot, onregelmatig van vorm), ananastomaten (zoetzuur, oranje) … 

Bij Foodbag proberen we je regelmatig kennis te laten maken met nieuwe soorten.

Seizoenstopper

Tijdens de zomermaanden zijn tomaten op hun best: boordevol smaak, sappig en intens rood. Onze menuplanners verwerken allerlei soorten - van schattige kerstomaten, over uit de kluiten gewassen Coeur de boeuf-tomaten, tot elegante romatomaten - in onze gerechten.

Neem een kijkje in het menu van volgende week en selecteer jouw favoriete tomatengerechten. Tijdens het koken, kan je meteen uitpakken met al je weetjes! 

Toon me die tomaatjes!