Imposante tomatenweetjes

Of je nu 'tometo' of 'tomato' zegt, één ding staat vast: de tomaat is één van je trouwste keukenvrienden. Zijn uiterlijk lijkt op het eerste gezicht heel eenvoudig. Rood, rond én gezond. Maar deze vruchtgroente heeft een grote, kleurrijke familie én zit boordevol lekkere weetjes. Hier gaan we!

Parla italiano?

De pomodoro is het gouden ingrediënt in de Italiaanse keuken. Maar de tomatenplant kent zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten hem als sierplant naar Europa. Pas in de 19de eeuw ontdekten we dat de vrucht eetbaar was en integreerden we ‘m in onze Europese keuken.


Super smaakvol

Hoewel hij van zwoele temperaturen houdt, is het niet zozeer de zon of het seizoen die zijn smaak en textuur bepaalt. De genen, toegepaste teeltwijze en gebruikte bodem zijn de belangrijkste factoren.

De verhouding zuur-zoet definieert uiteindelijk hoe de tomaat proeft. Deze Brix-waarde geeft aan hoeveel suiker en mineralen de tomaat bevat. Hoe hoger de waarde, hoe zoeter de tomaat is en hoe beter de houdbaarheid. Cherrytomaatjes hebben bijvoorbeeld een hogere Brix-waarde en zijn dus zoeter dan bijvoorbeeld vleestomaten.

Bewaren met zorg

De tomaat houdt niet van koud en vochtig. Bewaar hem dus niet in jouw frigo, maar in een apart bakje in een koele garage of opberghok (ideaal is 8°C - 10°C). Leg hem ook niet naast andere groenten en fruit of op een stapel. De tomaat scheidt etheen af, wat het rijpingsproces van zijn nabije buren sterk bevordert.

Ontzettend gezond

Onze favoriete rode vruchtgroente bestaat voor ongeveer 95% uit water en zit boordevol vitamine A, C … en kalium. Dat heeft een positief effect op je bloeddruk. Zijn rode kleur dankt hij aan lycopeen, een natuurlijk pigment en krachtige anti-oxidant die goed is voor onder andere je huid en ogen. In combinatie met een gezond vet zoals olijfolie of avocado neemt je lichaam het trouwens beter op. 

Een ideale vleesvervanger

Bij onze leverancier Stoffels Tomaten staan innovatie en duurzaamheid voorop. Naast natuurlijke bestuiving met hommels en de recuperatie van regenwater, groeien de tomaten in een organische bodem met kokossubstraat als basis. Die maakt pesticiden overbodig.

Ze geven je om af te sluiten nog een lekkere tip mee: “tomaten kan je perfect als vlees- of koolhydraatvervanger gebruiken. Zo kan een tomaat heel gemakkelijk het broodje van een hamburger vervangen. Hier gebruik je uiteraard een heel vaste tomaat voor, met vruchtvlees, maar niet té sappig. Er zijn zelfs tomaten die een bepaalde vleessmaak hebben, waardoor je – in combinatie met courgetti – een spaghetti bolognaise kan maken die louter uit groenten bestaat. Zonder aan smaak in te boeten.”