09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Chef Celine
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 30/04/2024
‘Koolhydraten’ is een verzamelnaam voor essentiële voedingsstoffen die je in de volgende categorieën kan indelen:
- 1 glucosemolecuul
- 2 glucosemoleculen
- Zetmeel
- Voedingsvezels
Enkelvoudige koolhydraten zijn eigenlijk suikers en smaken lekker zoet. Je vindt ze ‘puur natuur’ terug in fruit en melk. Maar ook in suikerriet of suikerbiet. Deze koolhydraten worden toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank en koekjes. Je lichaam neemt ze snel op en zet een teveel ervan om in vet.
Vaak is er verwarring over de term ‘suiker’, omdat mensen het soms gebruiken als overkoepelende term voor alle koolhydraten. Om misverstanden te vermijden, gebruik je de term suiker enkel en alleen voor de enkelvoudige koolhydraten. Deze regel geldt ook in de Europese wetgeving voor voedseletikettering. Op het etiket van voedingswaren op je voedselverpakking kan je ze makkelijk terugvinden onder ‘koolhydraten waarvan suikers’.
Meervoudige koolhydraten noemen we ook wel de complexe koolhydraten. Het zijn ketens van glucosemoleculen (enkelvoudige koolhydraten) die je terugvindt in graanproducten zoals pasta, brood, rijst, aardappelen en havermout. Je lichaam neemt ze minder snel op, waardoor ze een langer verzadigd gevoel geven. Ze zitten ook in vele groenten en peulvruchten. Deze groep van koolhydraten smaakt - in tegenstelling tot de enkelvoudige - niet zoet.
Kies voor onbewerkte meervoudige koolhydraten
Het meervoudige koolhydraat ‘zetmeel’ kan je indelen volgens de graad van bewerking en het vezelgehalte. Aan de ene kant heb je de onbewerkte of minimaal bewerkte zetmeelbronnen zoals volkoren granen, peulvruchten en aardappelen. Naast zetmeel zijn ze ook rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Essentiële voedingsstoffen die instant goed zijn voor de werking van je lichaam en dus belangrijk zijn in je voedingspatroon.
Aan de andere kant heb je de sterk bewerkte of geraffineerde zetmeelbronnen. Denk aan witte graanproducten zoals brood, pasta, rijst, koekjes en gebak. Door het bewerkingsproces verliezen ze veel nuttige voedingsstoffen en hebben ze, helaas, geen grote meerwaarde in je voedingspatroon. De voedingsmiddelen uit deze categorie bevatten ook heel wat toegevoegde suikers en verzadigd vet. Je beperkt ze dus best.
Koolhydraten zijn een onmisbare voedings- en energiebron voor ons lichaam. Ze zijn de brandstof voor onze cellen en hersenen. De enkelvoudige koolhydraten neemt ons lichaam meteen op in z’n bloedbanen. De meervoudige koolhydraten moeten eerst worden afgebroken tot enkelvoudige koolhydraten. Pas dan kan ons lichaam ze als energiebron gebruiken.
Het zijn onze cellen die de koolhydraten opnemen uit de bloedbaan en ze gebruiken voor talloze processen. Het teveel aan koolhydraten dat niet gebruikt wordt, blijft achter in onze bloedbaan en wordt vervolgens opgeslagen als energiereserve in onze spieren, lever en het vetweefsel.
Koolhydraten en voedingsvezels zijn heel voordelig voor onze gezondheid. Ze verlagen de cholesterol, beschermen tegen darmaandoeningen, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en werken preventief tegen overgewicht. De aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels voor een volwassene bedraagt 25 g tot 30 g per dag.
Met een gezonde, gevarieerde voeding (neem de voedingsdriehoek als leidraad) behaal je makkelijk deze hoeveelheid. Kies dus bij voorkeur voor volkoren graanproducten, voldoende groenten en fruit en ban aardappelen niet altijd uit je voedingspatroon. Een extra weetje: voor een goede voedingsvezelwerking is voldoende vochtinname cruciaal.
De naam zegt het zelf: in een koolhydraatarm dieet ga je de inname van koolhydraten beperken. Volgens het Voedingscentrum eet een volwassene gemiddeld 210g koolhydraten per dag. Bij een koolhydraatarm dieet ga je dat beperken tussen 50g en 130g.
Koolhydraatarm eten is hip. Als je minder koolhydraten eet, blijft er minder achter in je bloedbaan en wordt het ook niet opgeslagen als energiereserve. Sterker nog: je lichaam gaat de opgeslagen vetreserve aanspreken waardoor je gewicht verliest.
Met zo’n dieet kan je in het begin makkelijk gewicht verliezen. Maar je lichaam verliest vooral water omdat 1g koolhydraten 3g vocht vasthoudt. En wanneer je lichaam geen koolhydraten vindt in je bloed, haalt je lichaam alles uit je vetreserve. Het is een win-win.
Door dit dieet aan te houden kan je veel gewicht verliezen. Maar je komt ook extra veel bij wanneer je er plots mee stopt. Let dus op voor een omgekeerd effect van zodra je opnieuw normaal gaat eten en laat je goed begeleiden.
Kies voor een gezond dieet met eetgewoontes die op lange termijn houdbaar zijn. Wees alert. Zolang je nog steeds meer kilocalorieën eet dan je verbruikt, neemt je vetmassa niet af. Ook is koolhydraatarm eten vaak geen langetermijnoplossing. Voorzie je lichaam van de nodige en juiste brandstof.
In de klassieke Vlaamse keuken is het de gewoonte om veel koolhydraten te eten. Wanneer je kiest voor Foodbag, zijn de maaltijden op het vlak van koolhydraten goed gebalanceerd. Ze bevatten ook zoveel mogelijk van de minimaal bewerkte koolhydraatbronnen.
Chef Celine
Foodbag Chef
Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.