Alles over de lupine boon

Geloof jij in magische bonen? Wij ook niet, maar als het over de gezonde en voedzame lupine boon gaat, durven we al eens twijfelen. Lees hier alles wat je moet weten over lupine.

In deze blog delen we de vele gezondheidsvoordelen van lupine, we gaan na waarom lupine belangrijk is voor vegetariërs en waarom deze heilige boon ook voorkomt in onze allergenenlijst. Lees verder om alles te ontdekken over lupine en waarom we een boontje hebben voor deze peulvrucht.

In deze blog vind je een antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is lupine?
 • Is lupine gezond?
 • Welke voeding bevat lupine?
 • Wat is een lupine-allergie?

Wat is lupine?

Lupine komt van de lupineplant, die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Deze plant heeft opvallende, kleurrijke bloemen en produceert peulvruchten: de voedzame lupine bonen. Lupine bonen zijn van nature laag in vet en rijk aan eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen, waardoor ze zeer goed passen binnen een gezond en evenwichtig dieet.

Hoe voedzaam is lupine?

Lupine bonen zijn kleine krachtpatsers vol eiwitten en essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze rijk aan vezels, wat goed is voor je spijsvertering, en geven ze je snel een verzadigd gevoel, handig als je op een gezonde manier wilt vermageren.

Lupine bonen zitten ook vol belangrijke micronutriënten zoals:

 • IJzer is essentieel voor rode bloedcelproductie en het behouden van een gezonde doorstroming van je bloed.
 • Magnesium is goed voor de werking van spieren en skelet, het helpt tegen spierkrampen en het verminderd vermoeidheid.
 • Vitamine B speelt een belangrijke rol in het regelen van je energieniveau en is goed voor je hart, je zicht en je concentratievermogen.
 

Gezondheidsvoordelen van Lupine

We winden er geen doekjes om: lupine eten is gezond. Omdat het veel eiwitten bevat, ondersteunt lupine spierherstel en -opbouw, ideaal als je veel beweegt of vaak gaat sporten. De vele vezels in lupine helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, wat goed is als je te kampen hebt met diabetes of problemen hebt om je energiepijl stabiel te houden.

De lupine boon bevat ook antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en verouderingsprocessen vertragen. Dus: regelmatig lupine eten is gezond en houdt je fris en jong.

Lupine in vegetarische producten

De veelzijdige lupine boon wordt steeds vaker gebruikt als ingrediënt in vegetarische en veganistische producten. Meestal worden lupine bonen nog verwerkt om hun voedingswaarde zo goed mogelijk te behouden. Hier zijn enkele voorbeelden van 4 afgeleide producten:

 1. Lupinemeel: Gemalen lupine bonen worden gebruikt als basis voor verschillende producten zoals brood, gebak en pasta. Lupinemeel voegt niet alleen voedingswaarde toe, maar dient ook als een glutenvrij alternatief.
 2. Lupine-eiwit: Lupine is heel rijk aan eiwitten en dus zeer geschikt als ingrediënt in energierepen, shakes en andere eiwitrijke producten. Lupine-eiwit draagt ook bij aan de textuur van vegetarische producten.
 3. Lupinevleesvervangers: Goed nieuws voor vegetriërs en veganisten: door lupine-eiwit te combineren met andere ingrediënten en kruiden, creëren producenten hoogwaardige vleesvervangers zoals veggieburgers, veggiegehaktballen en -worstjes. Ze bieden een eiwitrijk alternatief voor gewoon vlees.
 4. Lupinepasta: Een populaire toepassing van lupine in de voedingsindustrie. Het is pasta op basis van lupinemeel. Deze pasta is vaak glutenvrij en heel rijk aan eiwitten, een gezond alternatief voor traditionele tarwepasta.

Lupine gebruiken in vegetarische producten biedt niet alleen een eiwitrijkere optie voor mensen die een plantaardig dieet volgen, maar draagt ook bij aan een duurzamere voedselketen. Lupine is zonder meer een waardevol ingrediënt in de groeiende markt van plantaardige voedingsmiddelen.

 

Wat is lupine-allergie?

Hoewel lupine bonen veel gezondheidsvoordelen hebben en erg waardevol zijn in vegetarische en veganistische alternatieven, zijn sommige mensen allergisch. Een lupine-allergie is een voedselallergie die vooral optreedt door het eiwit in lupine. Er zijn verschillende manieren waarop de allergie ontstaat:

 • Eiwitstructuur: Lupine bevat eiwitten die vergelijkbaar zijn met eiwitten in andere peulvruchten, zoals pinda's. Mensen met een pinda-allergie hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een allergie voor lupine, omdat de eiwitstructuren op elkaar lijken.
 • Kruisallergie: Mensen met een allergie voor andere peulvruchten, zoals soja of kikkererwten, kunnen ook gevoelig zijn voor lupine. Dit fenomeen staat bekend als kruisallergie, waarbij het immuunsysteem reageert op vergelijkbare eiwitten in verschillende voedingsmiddelen.
 • Sensibilisatie: Regelmatige blootstelling aan lupine-eiwitten kan leiden tot sensibilisatie, waarbij het immuunsysteem overgevoelig wordt voor deze eiwitten. Dit kan resulteren in allergische reacties bij latere blootstellingen aan lupine.
 • Symptomen van lupine-allergie De symptomen van een lupine-allergie variëren. Het gaat vaak om huidreacties zoals jeuk, roodheid en zwelling, evenals gastro-intestinale symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. In ernstige gevallen kan een allergische reactie leiden tot ademhalingsproblemen, zwelling van de keel en anafylaxie.

Mensen met een bevestigde lupine-allergie moeten lupine en producten die lupine bevatten uiteraard vermijden. Hoewel het minder voorkomt dan pakweg een pindallargie, is het een erkende allergie waardoor je het bij Foodbag ook terugvindt in de allgergenenfilter. Mensen die een allergie hebben moeten alert blijven voor lupine in brood, gebak, vleesvervangers en sommige pasta's.

 

Wat onthouden over lupine

Lupine is supergezond omdat het boordevol eiwitten en essentiële aminozuren zit. Ze zijn ook rijk aan vezels en antioxidanten. Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk omdat het een rijke bron is van eiwitten en lupine vaak wordt verwerkt is vegetarische alternatieven. En sommige mensen hebben een lupine-allergie, waardoor ze sommige producten of gerechten best vermijden.

Bij Foodbag zijn we ook heel alert voor lupine-allergie. Daarom kan je de gerechten waar lupine in zit makkelijk filteren uit ons menu wanneer je bestelt. 


Naar ons menu en extra's