10 voordelen van  voldoende water drinken

Water houdt je helder, op allerlei vlakken. We kunnen niet zonder. Het meeste ‘vocht’ krijg je natuurlijk binnen door te drinken. Maar waarom is het nu echt belangrijk om elke dag genoeg water te drinken?

In dit artikel lees je meer over:

 • Waarom je lichaam water nodig heeft
 • Welke voedingsstoffen er in water zitten
 • Hoeveel water je nodig hebt per dag
 • De 10 voordelen van voldoende water drinken
 • Goede gewoontes om meer water te dringen

Waarom hebben we water nodig?

Water is essentieel voor het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en voor het reguleren van onze lichaamstemperatuur.

Welke voedingsstoffen bevat water?

Water bevat eigenlijk geen voedingsstoffen, vetten, calorieën, suikers of koolhydraten. Dat is logisch. Het bevat wel kalium, natrium en bepaalde mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer. Die laatste zijn afhankelijk van de bron waar je het water vandaan haalt.

Hoeveel water moet je drinken per dag?

Hoeveel water je dagelijks moet innemen hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, sportieve inspanningen en omgevingsfactoren zoals de temperatuur (koud of warm klimaat).

Het is wel aangeraden om gemiddeld ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken Omgerekend naar glazen, zijn dat er zo’n 7 à 10 glazen per dag.

Daarnaast is het best om naar je lichaam te luisteren: drink zeker als je dorst hebt. Zo kan je lichaam zich op andere zaken concentreren.

Wat zijn de 10 voordelen van voldoende water drinken?

 1. Het zorgt voor een stralende huid. Mineralen hydrateren je lichaam en zijn daarom goed voor de elasticiteit van je huid. Hij zal er ook minder dof uitzien.
 2. Helpt bij het behouden van een gezonde bloeddruk. Als je te weinig water drinkt, trekken je bloedvaten samen om vocht vast te houden. Daardoor moet je hart harder werken en stijgt de bloeddruk.
 3. Het is goed voor je metabolisme en zorgt voor een goed transport van voedings- en afvalstoffen in je lichaam.
 4. Het heeft een positieve invloed op je energieniveau en fysieke sportprestaties. Te weinig vocht in je lichaam zorgt voor vermoeidheid.
 5. Het helpt bij het regelen van je lichaamstemperatuur.
 6. Weg met hoofdpijn. Hallo zachte kater!
 7. Het vermindert je hongergevoel, waardoor je minder gaat snacken.
 8. Water bevat geen calorieën, en is dus gezond.
 9. Je kan het drinken van de kraan, en is bovendien goedkoop ten opzichte van andere dranken.
 10. Is goed voor je gewrichten. Uitdroging kan soms een oorzaak zijn van gewrichtspijn. Het kraakbeen tussen je gewrichten bestaat voor meer dan de helft uit water.

Wat doet te weinig water drinken met je lichaam? 

 

Door te weinig vocht in te nemen, kunnen er niet alleen fysieke uitdrogingsverschijnselen optreden. Je kan je ook suf en vermoeid beginnen voelen of zelfs in een negatieve stemming belanden of verward raken. Hersenen bestaan voor 80% uit water en zijn erg gevoelig aan uitdroging. 

 

Daarnaast heb je meer kans op mindere fysieke prestaties, een blaasontsteking omdat er minder snel afvalstoffen worden verwijderd en een verminderde spijsvertering. 

 

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende water drinkt?

 

Maak van voldoende water drinken een goede gewoonte!


 • Zorg ervoor dat je steeds een herbruikbare drinkfles mee op zak hebt die je kan (her)vullen met kraantjeswater. Goed voor je lichaam en je portefeuille. 
 • Zet een kan kraantjeswater in de buurt van je werkplek.
 • Voeg eventueel wat smaakmakers toezoals muntblaadjes of limoen- of citroenschijfjes voor een lekker verfrissend smaakje. 
 • Drink minder of geen alcohol, want daardoor verlies je net sneller water en droogt je lichaam uit. 
 • Eet vochtrijke groenten en fruit, zoals komkommer en watermeloen of sinaasappel, als tussendoortje.
 • Zet eventueel een wekker om je eraan te herinneren dat je water moet drinken
 • Drink een glas water na elke maaltijd.
 • Maak in de zomer zelf lekkere waterijsjes.
 • Vermijd cafeïnerijke dranken, zo raak je minder snel uitgedroogd. Cafeïne zorgt voor een stimulerende werking van de nieren.