4 snelle recepten met overnight oats

Zin in een snel, voedzaam, lekker én budgetvriendelijk ontbijt? Kies dan voor deze overnight oats!

Dat is havermout die je een nacht laat weken in (amandel)melk. Maar je kan heel wat meer met overnight oats. Bakken, bijvoorbeeld. Het is ook de ideale basis voor pannenkoeken en koekjes. Chef Eva ontwikkelde voor jou vier snelle recepten op basis van havermout waarmee jij op drukke dagen meteen uit de startblokken vliegt!

Vier ingrediënten, vier recepten

Het beste? Je hebt slechts vier ingrediënten nodig. Het allerbeste? Je kan het basisrecept op voorhand klaarmaken. Voor een lekkere bite voegen we rozijnen toe. Om het geheel nog wat zoeter te maken, mengen we er ook banaan onder. Foodbag-tip: extra lekker met pindakaas! Alles even roeren, een nachtje in de koelkast, en ‘s ochtends … nog een final touch en volop genieten!

Wat heb je nodig:

  • 100 g havermout
  • 1 banaan
  • handjevol rozijnen
  • 190-200 ml (amandel)melk

En wat kan je daarmee maken?

1. Overnight oats

De avond voordien:

  • Meng de havermout met de melk en de rozijnen.
  • Optioneel: meng 1 kl chiazaad onder de havermout.

‘s Ochtends:

  • Snijd de banaan in stukken en meng onder de overnight oats.
  • Werk af met toppings naar keuze. Denk aan pindakaas, appel, en/of blauwe bessen.


2. Baked overnight oats

Heb je liever een warm ontbijt? Bak je havermout dan! Maak de overnight oats de avond voordien (zoals hierboven beschreven), zodat je er ‘s ochtends mee aan de slag kan.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de banaan in stukken en meng onder de overnight oats. Voeg nog een scheutje (amandel)melk toe en meng alles onder elkaar. Schep het geheel in een ovenschaal en bak gedurende 20-25 min.
  • Variant 1: meng kaneel, frambozen en eventueel honing onder de overnight oats.
  • Variant 2: bak de laatste 7 min. een handje amandelschilfers mee in de oven.
  • Variant 3: snijd een banaan overlangs doormidden, leg in z’n geheel op de overnight oats en bak mee in de oven.
  • Werk je baked overnight oats af met noten, vers fruit en een flinke schep yoghurt.

3. Pannenkoeken

Maak van het ontbijt een echt feest en start met pannenkoeken! Wij maken ze op basis van overnight oats: da’s gezond, vullend en vooral heel lekker. Maak de oats de avond voordien, zodat je er ‘s ochtends het pannenkoekenbeslag mee kan maken.

  • Snijd de banaan in stukken en mix samen met de overnight oats tot je een dik beslag krijgt.
  • Voeg een snuifje zout en eventueel een scheutje (amandel)melk toe.
  • Verwarm een klontje boter of een scheut olie in een pan en schep enkele hoopjes beslag erin.
  • Bak de pannenkoeken ongeveer 3-4 min. aan beide kanten. Let op: draai de pannenkoekjes pas om wanneer de bovenkant warm is.

4. Snelle koekjes

Moet het wat sneller gaan ‘s ochtends, of ben je op zoek naar een ontbijt on the go? Ga dan voor havermout-banaan-koekjes. Ook ideaal om een energiedipje tegen te gaan. Let op: hier wijzigen de verhoudingen wel.

Wat heb je nodig:

  • 150 g havermout
  • 2 rijpe bananen
  • handjevol rozijnen

Zo bereid je ze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix de havermout met de bananen.
  • Meng de rozijnen eronder.
  • Schep hoopjes van het deeg op de bakplaat en bak 20 min.
  • Laat even afkoelen en … klaar!
    Tip: lekker met een glas (amandel)melk.

Smakelijk!