Wat moet je eten om je stressniveau te verlagen?

Ontdek welke voeding je nodig hebt om je stressniveau te verlagen en tot rust te komen.

Goed slapen, regelmatig sporten en af en toe wat meditatie. Dat zijn de eerste stappen om te ontstressen. Ook de juiste voeding helpt tegen stress. Het stresshormoon cortisol is hierbij een belangrijke factor. Lees verder om te weten te komen:

 • Welke elementen in je lichaam je stress beïnvloeden.
 • Wat je moet eten om je stressniveau op een gezond peil te houden.
 • Welke producten je met vermijden om minder stress te hebben.

Hou rekening met het stresshormoon

Je lichaam produceert het stresshormoon cortisol om je energieniveau te reguleren tijdens stressvolle situaties. Om stress te verlagen moet je de productie van cortisol goed in balans houden. Dat doe je door te letten op je dieet en eetpatroon. Het is handig om te weten welk soort voeding cortisol afbreekt en welke voeding de aanmaak van cortisol bevordert. 

Het belang van verse voeding

Verse voeding eten is de nummer één strategie om cortisol af te breken en je stress te verlagen. Denk aan fruit, groenten, vis, kip, volkoren granen en gezonde vetten. Spring voorzichtiger om met bewerkte voeding. Sommige bestanddelen in bewerkte voeding bevorderen ontstekingen in het lichaam en verhogen dus je cortisolniveau.

Vitamine B helpt tegen stress

Vitamine B versnelt de afbraak van cortisol in je lichaam. De bekendste is vitamine B12. Het zit vooral in rundvlees, kip en eieren, volle granen, gist en aardappelen.

Eet voeding met veel magnesium

Je kent magnesium misschien als middeltje tegen spierkrampen. Het werkt ook ontstekingsremmend en - opnieuw - het is goed voor de afbraak van cortisol. Het zit in avocado, bananen, broccoli, pure chocolade, pompoenzaad en spinazie.

Minder stress met omega3

Deze producten met hogere concentraties omega3 werken ook ontstekingsremmend:

 • Ansjovis
 • avocado
 • chiazaad
 • makreel
 • olijfolie
 • zalm
 • tonijn
 • sardienen
 • walnoten

Voeding die je best vermijdt om stress te voorkomen

En dan heb je nog de klassieke boosdoeners die het stressniveau verhogen. Alcohol, koffie, suiker en koolhydraten (zoals gebak). Probeer hier een goede balans te vinden. Volg je buikgevoel - of misschien net niet.

Bij Foodbag zorgen onze chefs wekelijks voor een gebalanceerd en gezond menu. Let bij het bestellen vooral op onze supergezonde Sana-gerechten van Sandra Bekkari, lees alles over de Sana-methode en raadpleeg ook de voedingswaarden bij elk recept..

Vergeet onze extra's niet. Daar vind je alles voor een gezond en stressvrij dieet, zoals: vers fruit, verse fruitsapjes, salades en heerlijke soepjes.


Naar ons menu

Stress hangt samen met de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Het is belangrijk om te letten op wat je eet om dat niveau van cortisol in balans te houden. Minder cortisol betekent minder stress. Een dieet met veel verse voeding is hierbij van groot belang. Net als voeding met veel vitamine B, magnesium en omega3. Tot slot: vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding, zoals alcohol, chips, gebak en koffie. Deze verhogen je cortisol en dus ook je stressniveau.