Hoe gezond is brood ?

Wat zit er allemaal in brood, is het gezond en hoe weet je welk brood het gezondst is?

In dit artikel kom je te weten of brood gezond is en vind je een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zit er in brood?
  • Welke soorten brood bestaan er?
  • Is brood gezond?
  • Hoe weet je welk brood gezond is?

 

 

Wat zit er in brood?

Elk brood bestaat uit een handvol basisingrediënten: water, bloem, meel of volkoren meel, zout en een rijsmiddel, zoals gist of desem. Soms wordt water vervangen door melk. Deze ingrediënten worden gekneed in een brooddeeg en het deeg wordt uiteindelijk gebakken tot je brood bekomt.

Welke soorten brood bestaan er?

Er bestaan veel verschillende soorten brood. De bekendste types brood zijn wit brood, volkoren brood en bruin brood. Het verschil hangt af van welke delen van het graan worden gebruikt om deze broden te maken.

Wit brood wordt gemaakt van bloem. Bloem is een wit poeder en komt uit de kern van de graankorrel. De zemel (het vliesje rond de kern) en de kiem (waaruit een graankorrel is ontsproten) van de graankorrel worden niet gebruikt om wit brood te maken. Ze worden er na het malen van de korrels uitgezeefd. Bloem bestaat vooral uit koolhydraten.

Volkoren brood wordt gemaakt uit de hele graankorrel. Volkoren meel die je nodig hebt om volkoren brood te maken, bestaan uit zowel de meelkern, de zemel als de kiem. Het meel wordt verder niet gezeefd.

Bruin brood wordt gemaakt uit een combinatie van bloem en volkoren meel.

 

Is brood gezond?

Brood is gezond omdat het een bron is van essentiële voedingsstoffen zoals vitamines B, ijzer, jodium, vezels, vetten, eiwitten en koolhydraten (suikers). Het bevat ook relatief weinig calorieën. Daarom verdik je niet zomaar van brood.

Wit brood is dus ook gezond, maar omdat volkorenbrood wordt gemaakt met meel dat ook de zemel en de kiem bevat, bevat het meer van deze voedingsstoffen en vooral veel vezels. Volkoren brood is gezonder dan bruin brood of wit brood.


Hoe weet je welk brood gezond is?

Vers brood bevat meestal geen etiket, ook niet in de supermarkt. Enkel het gewicht en de allergenen (zoals met gluten) moeten vermeld worden. Daarom is het voor mensen met een glutenintolerantie belangrijk om te weten of het brood gemaakt is van maïs, haver of boekweit. Deze graansoorten bevatten geen of heel weinig gluten.

Hoe kom je dan te weten of het brood dat je gekocht hebt gezond is? We geven je 6 tips:

  1. Brood dat er bruin uitzien is niet altijd gezonder. Wit brood wordt vaak bruin gekleurd met moutextract of gekarameliseerde suiker.

  2. De vetten in volkoren brood zorgen ervoor dat brood minder lang goed blijft. Bruin of volkoren brood dat langer vers blijft, is meestal ook minder gezond omdat het waarschijnlijk niet 100% volkoren is.

  3. Brood gemaakt uit granen zoals spelt, haver, boekweit, rogge, maïs, zijn niet altijd gezonder dan tarwebrood. Deze granen beïnvloeden vooral de smaak en structuur van het boord. Brood is enkel gezonder als het gemaakt is van volkoren meel.

  4. Om dezelfde reden is meergranenbrood niet altijd gezonder. Meergranenbrood wordt gemaakt uit meerdere granen. Het zegt niet of het brood volkoren is of niet.

  5. Brood van grof gemalen meel is niet altijd gezonder. Of het brood bestaat uit grof gemalen meel of niet, maakt niet uit. Zolang de volledige graankorrel werd gebruikt om volkoren meel te maken.

  6. Afbakbrood is even gezond als vers brood van hetzelfde type. Het enige verschil is dat afbakbrood in twee fases wordt gebakken.

Om te weten of brood gezond is, moet je weten hoe brood gemaakt wordt. Enkel volkoren brood is gezonder omdat het simpelweg meer voedingsstoffen bevat. In volkoren brood wordt de hele graankorrel vermalen om het meel te maken. Je herkent gezond brood door vooral te weten te komen of het volkoren is of niet.

Gezond brood eten met Foodbag

Bij Foodbag bieden we elke week heerlijk en gezond afbakbrood. We selecteren elke week uit vier lekkere en originele broodvarianten om aan je Foodbag toe te voegen. Kijk ook uit voor onze bakbox met originele recepten voor allerlei soorten gebak. Je vindt ze terug bij onze extra’s.


Naar ons menu en extra's