Foodbag Logo

Alles over polyfenolen

Wat zijn polyfenolen, hoe gezond zijn ze en in welke voeding vind je ze terug?

Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Gepubliceerd op 02/05/2024

In deze blog vind je een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zijn polyfenolen?
  • Welke voeding bevat veel polyfenolen?
  • Waarom zijn polyfenolen gezond?
  • Waarom zijn polyfenolen belangrijk voor vegetariërs?

Wat zijn polyfenolen?

Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen die je vooral terugvindt in groenten en fruit. Je kan ze verder opdelen in verschillende klassen met elk een eigen moleculaire structuur, zoals flavonoïden, fenolzuren, lignanen en tannines. Het zijn antioxidanten die goed zijn voor je lichaam en gezondheid. Ze zijn ook in overvloed aanwezig in granen, noten, thee, koffie, en rode wijn.

Waar zitten polyfenolen in?

  • Fruit bevat heel veel polyfenolen. Je vindt ze vooral in klein rood fruit en in bessen. Denk aan bosbessen, zwarte bessen, aardbeien, kersen en druiven. In andere soorten fruit zit ook in meer of mindere mate polyfenolen, zoals je lekkere Belgische appels.
  • Groenten zijn ook rijk aan polyfenolen. Vooral groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie. Ook uien, broccoli, tomaten en artisjokken bevatten verschillende polyfenolen.
  • Je vindt ze in noten, zoals walnoten en amandelen
  • Ook zaden hebben polyfenolen, denk aan lijnzaad en chiazaad
  • Thee is een bekende bron van polyfenolen. Zwarte thee en vooral groene thee zijn heel rijk aan polyfenolen, meer specifiek flavonoïden.
  • Naast thee bevat ook koffie polyfenolen. En in filterkoffie of vers gebrouwen koffie zit over het algemeen meer polyfenolen dan pakweg oploskoffie.
  • Kruiden zoals oregano, kurkuma, kaneel, kruidnagel en rozemarijn hebben heel wat polyfenolen.
  • Donkere chocolade of pure chocolade, met een hoog cacaogehalte, bevat polyfenolen, vooral flavonoïden.
  • Rode wijn bevat resveratrol, een type polyfenol dat niet toevallig ook in druivenschillen zit.
  • Granen zoals haver, gerst en volkoren tarwe zitten ook bomvol polyfenolen. Lees meer in onze blog over gezond brood.

Waarom zijn polyfenolen belangrijk voor je gezondheid

De antioxidante eigenschappen van polyfenolen zijn belangrijk omdat ze vrije radicalen helpen bestrijden in je lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die vaak van nature voorkomen in je lichaam tijdens de energieproductie. Als er te veel zijn, beschadigen ze je cellen en weefsels. Door vrije radicalen te bestrijden, beschermen polyfenolen je lichaam tegen versnelde verouderingsprocessen en verlagen de kans op ziekten zoals kanker.

Polyfenolen zijn ook ontstekingsremmend. Ze verlagen je kans op hart -en vaatziekten, diabetes type 2, gewrichtsproblemen en ze zorgen voor een gezond cholesterolgehalte in je bloed. Polyfenolen verhogen ook je weerstand en verlagen je stress

Waarom zijn polyfenolen belangrijk voor vegetariërs?

Een vervelende eigenschap van sommige polyfenolen, zoals tannines, is dat ze de opname van ijzer afremmen. Zo komen ze voor in thee, koffie, en bepaalde soorten fruit. Tannines kunnen de opname van non-heemijzer uit plantaardige voedingsmiddelen verminderen, wat vooral relevant is voor vegetariërs en veganisten, omdat ze vaak afhankelijk zijn van non-heemijzer uit plantaardige bronnen of vegetarische alternatieven.

Gezond eten met Foodbag

Polyfenolen komen voor in heel wat verschillende soorten voeding die ook rijk zijn aan andere gezonde stoffen zoals vitamine C en omega 3. Het is daarom belangrijk om te streven naar een rijk en gevarieerd dieet. Dat doen we ook bij Foodbag, waar je elke week kiest uit een menu van 35 gezonde recepten en heel wat lekkere en gevarieerde extra’s, zoals gezonde sapjes en fruitboxen.

Naar ons menu en extra's


Het is sowieso goed om meer aandacht te geven aan polyfenolen in jouw dieet. Polyfenolen komen voor in heel wat gezonde en gevarieerde voedingsmiddelen zoals groente, fruit, noten, zaden, granen en thee. Ze hebben positieve effecten op je lichaam en gezondheid. Ze werken ontstekingsremmend en het zijn belangrijke antioxidanten. Vegetariërs zijn afhankelijk van non-heemijzer en moeten extra opletten voor tannines, de polyfenolen die de ijzeropname belemmeren.

Over de auteur

Chef Celine

Chef Celine

Foodbag Chef

Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.

Aan het laden...

Aan het laden...