Chef Celine
Foodbag Chef
Gepubliceerd op 02/05/2024
In deze blog vind je een antwoord op de volgende vragen:
Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen die je vooral terugvindt in groenten en fruit. Je kan ze verder opdelen in verschillende klassen met elk een eigen moleculaire structuur, zoals flavonoïden, fenolzuren, lignanen en tannines. Het zijn antioxidanten die goed zijn voor je lichaam en gezondheid. Ze zijn ook in overvloed aanwezig in granen, noten, thee, koffie, en rode wijn.
De antioxidante eigenschappen van polyfenolen zijn belangrijk omdat ze vrije radicalen helpen bestrijden in je lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die vaak van nature voorkomen in je lichaam tijdens de energieproductie. Als er te veel zijn, beschadigen ze je cellen en weefsels. Door vrije radicalen te bestrijden, beschermen polyfenolen je lichaam tegen versnelde verouderingsprocessen en verlagen de kans op ziekten zoals kanker.
Polyfenolen zijn ook ontstekingsremmend. Ze verlagen je kans op hart -en vaatziekten, diabetes type 2, gewrichtsproblemen en ze zorgen voor een gezond cholesterolgehalte in je bloed. Polyfenolen verhogen ook je weerstand en verlagen je stress
Een vervelende eigenschap van sommige polyfenolen, zoals tannines, is dat ze de opname van ijzer afremmen. Zo komen ze voor in thee, koffie, en bepaalde soorten fruit. Tannines kunnen de opname van non-heemijzer uit plantaardige voedingsmiddelen verminderen, wat vooral relevant is voor vegetariërs en veganisten, omdat ze vaak afhankelijk zijn van non-heemijzer uit plantaardige bronnen of vegetarische alternatieven.
Polyfenolen komen voor in heel wat verschillende soorten voeding die ook rijk zijn aan andere gezonde stoffen zoals vitamine C en omega 3. Het is daarom belangrijk om te streven naar een rijk en gevarieerd dieet. Dat doen we ook bij Foodbag, waar je elke week kiest uit een menu van 35 gezonde recepten en heel wat lekkere en gevarieerde extra’s, zoals gezonde sapjes en fruitboxen.
Het is sowieso goed om meer aandacht te geven aan polyfenolen in jouw dieet. Polyfenolen komen voor in heel wat gezonde en gevarieerde voedingsmiddelen zoals groente, fruit, noten, zaden, granen en thee. Ze hebben positieve effecten op je lichaam en gezondheid. Ze werken ontstekingsremmend en het zijn belangrijke antioxidanten. Vegetariërs zijn afhankelijk van non-heemijzer en moeten extra opletten voor tannines, de polyfenolen die de ijzeropname belemmeren.
Chef Celine
Foodbag Chef
Je bent wat je eet, toch? Daarom sta ik graag stil bij welke ingrediënten ik gebruik in recepten. Voor gezonde en vegetarische tips ben je bij mij altijd welkom.
Krijg als eerste de laatste promo’s
Unieke keukentips & tricks
Elke week in je mailbox
09 298 05 10
Deel jouw gerechten op
Complete your box with delicious local desserts, breakfast, lunch or snacks.