Zo maak je een eetbare aperokrans

 

Sommige dingen zijn (onlo)smakelijk verbonden met elkaar. Zoals een aperomoment en…hapjes! Met een eetbare aperokrans scoor je áltijd: bij jong en jong van geest, vegetariërs en vleesliefhebbers. Sandra Bekkari deelt twee recepten om duimen en vingers bij af te likken.

Voor wie spontaan krekels hoort bij het lezen van het woord 'aperokrans', leggen we het concept graag nog even uit. Het is een super makkelijke en originele manier om aperitiefhapjes te serveren. Zie het als een kerstkrans, die eigenlijk elke (feest)dag in de smaak valt. Hiervoor heb je bovendien géén bijzondere vaardigheden voor nodig, je hoeft alles gewoon in een cirkel te leggen. Het moeilijkste is om eraf te blijven totdat je gasten arriveren.

 

Wat zijn de perfecte ingrediënten voor zo'n krans?

Hartig of zoet, vol vlees of volledig veggie,...een aperokrans bevat vooral wat jíj lekker vindt. En hoewel de naam verklapt dat het om aperohapjes gaat, kan je het ook ná de maaltijd serveren, als dessertkrans

Je kan ervoor kiezen de binnenruimte van de cirkel leeg te laten of op te vullen. Wat dacht je van een schaaltje met lekkere dipsaus bij een aperokrans of chocoladesaus te midden van een dessertkrans? Mooi en o zo handig!

Zo maak je een Sana aperokrans

“Een aperokrans is de uitgelezen kans om origineel én gezond te genieten van je aperomoment. Ik creëerde een hartige aperokrans met zelfgemaakte auberginecrème en geroosterde groentjes afgewerkt met smaakmakers als mozzarella, pijnboompitjes en olijven. De vleesliefhebber maakt zijn krans met gedroogde ham, voor de vegetariërs maakte ik een veggie-variant met krokante falafel. Smakelijk!” - Sandra Bekkari

 

Aperokrans met auberginecrème, geroosterde groentjes en gedroogde ham

Ingrediënten

voor de auberginecrème

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 0,5 theelepel el tahini
  • sap van 1/2 citroen
  • scheutje olijfolie
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 mespunt Cayennepeper
  • snufje zeezout

 

overige ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool, in roosjes geroosterd
  • 4 kleine wortelen, gehalveerd in de lengte, geroosterd
  • 1 kleine aubergine, in schijfjes, gegrild
  • 1 kleine courgette, in schijfjes, gegrild
  • 75 gram mozzarella bolletjes
  • 75 gram olijven
  • 1 eetlepel pijnboompitten geroosterd
  • 4 sneetjes gedroogde ham, gehalveerd en tot roosjes gerold
  • handvol platte peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine overlangs open. Maak inkepingen in het vruchtvlees. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Stop de plakjes in de aubergine.

Kruid met komijn, peper en zout. Leg de helften terug op elkaar. Wikkel in aluminiumfolie en laat 30 minuten garen.

Haal de aubergines uit de folie en schraap het vruchtvlees eruit. Doe in een blender, voeg de tahini, het citroensap, een scheutje olijfolie toe en mix tot een romige dip. Kruid met gerookt paprikapoeder, cayennepeper en zout.

Rooster ondertussen (20 à 25 min) de groenten mee in de oven voor de aperokrans.

Maak een kring op een plank of bord met de auberginecrème. Schik de groenten erop.

Vul aan met mozzarella en olijven. Werk af met pijnboompitten, gedroogde ham en peterselie.


Veggie aperokrans met auberginecrème, geroosterde groenten en falafel

Ingrediënten

voor de auberginecrème

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 theelepel komijnzaad
  • 0,5 theelepel el tahini
  • sap van 1/2 citroen
  • scheutje olijfolie
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 mespunt Cayennepeper
  • snufje zeezout

 

overige ingrediënten

 

  • 1 kleine rode paprika, in reepjes geroosterd
  • 1 kleine aubergine, in schijfjes, gegrild
  • 1 kleine witlof, in 4 gesneden
  • 1 kleine courgette, in schijfjes, gegrild
  • 6 mini mozzarella bolletjes
  • 75 gram olijven
  • 10 tal hazelnoten
  • Een handvol falafelballetjes, in 2 gesneden
  • Enkele blaadjes verse basilicum
  • Optioneel: werk af met groene pesto

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine overlangs open. Maak inkepingen in het vruchtvlees. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Stop de plakjes in de aubergine.

Kruid met komijn, peper en zout. Leg de helften terug op elkaar. Wikkel in aluminiumfolie en laat 30 minuten garen.

Haal de aubergines uit de folie en schraap het vruchtvlees eruit. Doe in een blender, voeg de tahini, het citroensap, een scheutje olijfolie toe en mix tot een romige dip. Kruid met gerookt paprikapoeder, cayennepeper en zout.

Rooster ondertussen (20 à 25 min) de groenten mee in de oven voor de aperokrans.

Maak een kring op een plank of bord met de auberginecrème. Schik de groenten erop.

Vul aan met mozzarella, hazelnoten, falafel en blaadjes verse basilicum.