De keukenbasics van Sandra Bekkari

Wil jij je verdiepen in de Sanamethode maar weet je niet waar begonnen? Dit lijstje met basics helpt je alvast op weg. Tip: ook handig voor fans van onze andere kookstijlen!

Wie gezond wil leven, hoeft zeker niet te focussen op ‘magere’ producten. Een voedzame maaltijd die je lang een verzadigd gevoel geeft, is veel belangrijker. En laat dat nu net zijn wat onze Sanagerechten beloven! Alle gerechten worden ontwikkeld volgens de Sanamethode en wist je dat deze elkaar ook aanvullen in een volledig weekmenu volgens die methode?

 

Met ons overzicht van de basisingrediënten ga jij straks aan de slag als een rasechte Sanista. Extra leuk: wij bezorgen je alles in perfect afgemeten porties alleen (olijf)olie en witte wijnazijn hoef je zelf te voorzien! En hey, je kan dit handig lijstje ook gebruiken als je géén Sanarecept wil maken hé. 

Witte wijnazijn en balsamicoazijn

Witte wijnazijn is de lichte tegenhanger van balsamicoazijn. Met zijn zachte en frisse smaak is hij perfect voor het afwerken van salades. Balsamicoazijn is met zijn italiaanse roots een van de meest bekende azijnen. Je hebt hem in verschillende varianten, van jong tot oud, van een crèmestructuur tot een lopende structuur. Balsamicoazijn kan je gebruiken voor het maken van dressings, marinades, dips, sauzen en ga zo maar verder.

Tip: Zijn je kinderen geen grote fan van spruitjes? Schenk er een beetje witte wijnazijn of appelazijn over en ze zullen minder bitter smaken.

Noten en zaden

Noten en zaden zijn niet te missen in de Sanakeuken. Ze zitten vol gezonde vetten en bevatten naast een hele hoop eiwitten ook nog eens enorm veel vitaminen, vezels en mineralen. Je kan ze gebruiken als topping op je yoghurt, soep of slaatje, vermengen in brooddeeg of gewoon eten als snack.

Deze noten komen het meest voor in Sanagerechten:

  • Walnoten
  • Hazelnoten
  • Pompoenpitten
  • Chiazaad
  • Lijnzaad
  • Amandelen
  • Medjouldadels

    Medjouldadels gebruiken we als gezonde vervanger van zoetstof. Je ziet ze dus vaak zien terugkomen in dessertjes of granola. Het is een veelzijdige vrucht die veel positieve effecten op ons lichaam heeft. Het is een bron van vitaminen, vezels en mineralen en geeft je een verzadigd gevoel.

    Acaciahoning

    Acaciahoning halen we uit de nectar van de acaciaplant en is zowat de lichtste honing die er bestaat. We kunnen het een Sanaproof ingrediënt noemen omdat het natuurlijke, gezonde enzymen, vitamines en mineralen bevat. Let op, beperk de hoeveelheid honing want suiker, zelfs natuurlijke suiker, blijft suiker. 

    Lekker in je yoghurt, als topping op gezonde pannenkoekjes of als vervanger voor suiker in koekjes en cake.

    Specerijen

    Specerijen geven je gerecht meer smaak en hebben vaak elk een specifiek gezondheidsvoordeel. Zo zou nootmuskaat goed zijn voor de spijsvertering en vermoeidheid tegengaan en zou kurkuma je weerstand een boost geven, helend zijn op vlak van hart - en bloedvaten én het is ontstekingsremmend, ideaal voor wie gewrichtsklachten heeft. Redenen genoeg dus om voor een goede voorraad te zorgen.

    De meest gebruikte Sanaspecerijen zijn:

  • Kurkuma
  • Paprikapoeder
  • Cayenne
  • Nootmuskaat
  • Oregano
  • Ras-el-hanout
  • Madras-curry
  • Garam masala
  • Cajun-kruiden (kan je makkelijk zelf maken door alle kruiden in een vijzel te pletten: 2 tl uienpoeder, 2 tl paprikapoeder, 2 tl knoflookpoeder, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl zwarte peper, 1 tl cayennepeper, 1 tl zout, 1 tl gedroogde basilicum, ½ tl gedroogde tijm)

    Probeer ook eens om zelf een lekkere kruidenmix te maken voor op je vis, vlees of salade.
  • Verse kruiden

    Verse kruiden maken een feest van elk gerecht en zijn dan ook nog eens super gezond. Je kan ze gemakkelijk in de winkel kopen maar in de zomer kan je ook een leuk kruidentuintje inrichten. Je hebt er zelfs geen grote moestuin voor nodig het kan ook in potten, bakken of je kan ze in een rekje aan de muur hangen. Heb je kruiden te veel? Steek ze dan in de diepvries en je kan ze door alle seizoenen heen gebruiken.

    De meest gebruikte verse kruiden in de Sanakeuken zijn:

  • Basilicum
  • Bladpeterselie
  • Koriander
  • Munt
  • Volkoren speltmeel

    Spelt is net als tarwe, rogge en haver een graansoort. Met als enige verschil dat het net iets meer vitamines, mineralen en voedingsvezels bevat en dat het lichter verteerbaar is dan tarwe. Op vlak van smaak kunnen we spelt vergelijken met tarwe en heeft het een nootachtige touch. Tegenwoordig kan je speltproducten makkelijk in de winkel vinden.

    Havermout

    Havermout is een heel dankbaar en gezond product. Je kan er ook meer dan alleen pap van maken. Denk maar aan koekjes, pannenkoeken, crumble en muffins. Met andere woorden: een echte must-have voor iedereen die graag gezonder wil snacken of ontbijten. Daarnaast is havermout ook nog eens glutenvrij en dus geschikt voor iedereen die gevoelig is aan gluten. Maar pas wel op want havermout komt uit fabrieken waar ook glutenbevattende granen worden verwerkt. Kijk daarom steeds op de verpakking of de vermelding ‘glutenvrij’ erop staat.

    Tahin

    Last but not least, tahin. Dit is een sausje op basis van sesamzaad. In België zeggen we daarom ook wel eens ‘sesampasta’. Je maakt het door de sesamzaadjes goudbruin te bakken in de oven, daarna te blenden en er telkens een scheutje olijfolie bij te doen. Vergeet op het einde niet af te kruiden met peper en zout. Je kan de tahin in een gesteriliseerd potje tot een maand lang bewaren.