3x restjes brood verwerken

Met deze 3 recepten om oud brood te verwerken en tips om je brood goed te bewaren, red jij jouw droge sneetjes van de vuilbak.

Brood komt bijna dagelijks bij je thuis op de plank. Als lunch, ontbijt of om te doppen in je soep. Stiekem laat iedereen de drogere sneetjes links liggen en blijven ze over in de broodzak. In dit artikel vind je 3 recepten om je oude restjes brood nog een lekkere bestemming te geven en tips om je brood goed te bewaren.

First things first. Stop je sneetjes of restjes oud brood in hapklare porties in de diepvries. Per 8, bijvoorbeeld. Zo kan je ze nog iets langer bewaren en je recept makkelijk op maat bereiden. Let wel, brood kan je slechts één maand bewaren in de diepvries.

Zelfgemaakte croutons

Alles wat je zelf maakt, smaakt beter. Je vindt homemade croutons zorgen dan ook voor die extra kruidige crunch in je soep en salade.

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd het oud brood in reepjes van ongeveer 1-2 cm en snijd vervolgens in vierkantjes.
  3. Leg de stukjes brood op de bakplaat en kruid met Italiaanse kruiden, een snuifje zout en zwarte peper.
  4. Besprenkel met een flinke scheut olie. Reken op 2 el per 2 sneden oud brood.
  5. Hussel alles goed door elkaar met je handen, zodat elk stukje brood bedekt is met kruiden en wat olijfolie.
  6. Schuif zo’n 7 min. de oven in.

Kruiding

Afhankelijk van het gerecht waarbij je de croutons serveert, kan je experimenteren met andere toepasselijke smaakmakers. Denk aan bruschettakruiden of wat Parmezaanse kaas. Of maak je eigen lookbroodcroutons en ga voor look, eventueel met cayennepeper als je van pittig houdt.

Je kan jouw zelfgemaakte croutons ook naturel houden. Gebruik dan enkel olijfolie, zout en zwarte peper.

Bewaren

Zelfgemaakte croutons bewaar je maximaal een tweetal weken in een luchtdichte plastic pot of glazen bokaal.

Wentelteefjes met banaan

De Fransen spreken van pain perdu, de Engelsen van Poor Knights en Amerikanen van French Toast. Wij noemen ze wentelteefjes - afkomstig van wentel- ‘t-eventjes! - of ook wel eens gewonnen brood, omdat we het oude brood niet verloren laten gaan.

Je kent ze van jouw grootmoeders keuken, met veel suiker, maar wij maken ze een tikkeltje gezonder met banaan.

Voor 4 personen

  1. Neem 8 sneden oud brood of 8 sneetjes oud stokbrood van 1-2 cm.
  2. Kluts 2 eieren los met een garde en meng met 100 ml melk. Klop alles goed door elkaar.
  3. Prak vervolgens 1 grote rijpe banaan in de mengeling, voeg een snuifje kaneel toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Wat vanille-extract past hier ook goed bij (optioneel).
  4. Verwarm een klontje boter in een pan op middelhoog vuur.
  5. Drenk de sneetjes brood langs beide kanten in de banaan-eimengeling. Laat ze niet té lang weken, anders vallen ze uit elkaar.
  6. Bak de bedekte sneetjes brood vervolgens ongeveer 2 min. langs elke kant, tot ze goudbruin kleuren.

TIP - gebruik voldoende vetstof en draai voorzichtig om met een spatel. Ga zeker niet overhaast te werk, want dan blijft het brood aan de pan kleven.

Topping

Naast banaan, kan je natuurlijk nog meer vers fruit gebruiken. Als topping! Varieer naar hartenlust. In de winter passen wat extra (gebakken) appel, peer, kaneel en honing. In de zomer is rood fruit met Griekse yoghurt een verfrissende combo.

Of ben jij een echte bananenfan? Snijd een extra banaan in schijfjes, klop wat slagroom stijf en voeg nog blauwe bessen en agavesiroop toe als afwerking.

Brits geïnspireerde broodpudding

Kies eens voor bread & butter pudding. Dat zijn beboterde sneetjes brood overgoten met een typische custard. Jij zorgt voor de ingrediënten, de oven doet al het werk. Lekker handig!

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Zorg ervoor dat je 10 gelijke sneetjes oud brood hebt van ongeveer 1-2cm.
  3. Smeer het oud brood langs één kant in met boter - niet te veel - en schik ze naast elkaar in een ovenschaal, met de beboterde kant naar binnen. Heb je nog croissants, stokbrood of rozijnenbrood over? Alles kan, alles mag.
  4. Leg smaakmakers tussen het brood, zoals witte chocolade met wat sinaasappelzeste, rozijnen gedrenkt in rum of sinaasappelsap (30 min. inwerken), stukjes appel of peer, …
  5. Maak de custard: meng 3 eieren, 150 ml verse slagroom, 100 ml halfvolle melk, 2 zakjes vanillesuiker en 2 el kristalsuiker tot een gladde saus. Giet vervolgens over de broodmengeling. 
  6. Zet de ovenschaal zo’n 40 min. in de voorverwarmde oven.
  7. Werk af met wat poedersuiker en serveer als dessert met een frisse ijscrème of wat opgeklopte room en stukjes vers fruit.

Hoe kan je brood goed bewaren?

Vers brood kan je zo’n 3 dagen goed bewaren. Nadien volgen de eerste drogere sneetjes, maar zelfs dan kan je er eigenlijk nog tot een week van genieten. Hoe minder jouw brood met lucht in aanraking komt, hoe beter.  Daarom stop je het best nog eens in een extra plastic zak en bewaar je die in een afgesloten keukenkast of broodtrommel.

Gaat brood wel heel lang mee bij je thuis? Vries je brood in porties in en haal de nodige portie er steeds de avond voor gebruik uit. Stop je porties brood in een plastic diepvrieszak. Een tweede keer invriezen doe je beter niet.