5 tips voor een duurzame picknick

Op een zonnige dag samen picknicken in de natuur, hemels! Met onze 5 tips maak je de hapjes en drankjes extra lekker én zorg je voor zero (food)waste.

1. Maak je eigen picknickhapjes en -drankjes

Alles wat je zelf maakt, smaakt beter. Door zelf je picknickhapjes en -drankjes te maken, kan je verrassend uit de hoek komen en bespaar je veel wegwerpverpakking uit. Nog een pluspunt? Je kan alles samenstellen op maat van je gezelschap. En pssst, voor inspiratie en recepten ben je bij ons aan het juiste adres!

Hapjes

  • Sharing is caring: groentjes met een lekkere hummusdip scoren al-tijd en zijn heerlijk gezond. Serveertip: bedek de bodem van een glazen bokaal met de dip en zet de stengels van de wortel of komkommer er gewoon bovenop.
  • Brood is altijd van de partij. Wie er iets speciaals van wil maken, tovert een zelgemaakte focaccia tevoorschijn. 
  • Ohja, de traditionele pastasalade of fruitsalade mogen natuurlijk niet ontbreken. Die maak je ook makkelijk met restjes uit je koelkast. Win-win! 

Drankjes

  • De zon vraagt om veel water te drinken. Dat fleur je eenvoudig op met onze recepten voor homemade icetea
  • Mag het iets luxueuzer zijn? Maak een ready to serve mix van onze heerlijke mocktails.

2. Kies voor seizoensfruit en -groenten

Kiezen voor Belgische groenten en fruit die in het seizoen zijn, is niet enkel duurzaam, maar ook budgetvriendelijk. Met de seizoenskalenders van Velt of Lekker van bij ons weet je meteen raad. 

3. Maak niet té veel

Soms is te veel niet beter dan te weinig. Stel je picknick op maat van je gezelschap samen. Maak van je fruitsalade fruitsatés of verdeel je brood al in hapklare (belegde) stukken. Zo kan je makkelijk in 'stuks per persoon' rekenen en vermijd je een te grote overvloed aan eten.

Nog een pluspunt: je bespaart jezelf wat werk en moet niet met restjes terug naar huis wandelen.

4. Gebruik herbruikbare verpakkingen en servies

Borden, glazen en bestek neem je makkelijk mee van thuis. Je hoeft enkel je lades of kasten open te trekken om ze eruit te halen. Is je gezelschap talrijk? Vraag ze dan om hun eigen set mee te brengen.

Brood stop je voortaan in een bijenwasdoek, drankjes in glazen (of andere herbruikbare) flessen en salades in een glazen bokaal of handige bewaardoos. Wees creatief: alles wat je niet moet weggooien en opnieuw kan gebruiken is perfect.

5. Kies een picknickplek op wandel- of fietsafstand

Er is ongetwijfeld een mooi plekje in je buurt (of zelfs tuin) dat je nog niet ten volle hebt ontdekt! Kies voor een plek dichtbij en ga er naartoe met de fiets of te voet. Beweging is gezond en maakt de zin in eten helemaal los.

 

Veel picknickplezier!

 

Nog op zoek naar een handige bewaardoosset voor bij je lunch of picknick? Spaar mee voor jouw zomergeschenk!