Soorten room
Room is een veelzijdige smaakmaker. Je verwerkt dit melkproduct zowel in feestelijke als in dagelijkse bereidingen, van zout tot zoet en van aperitief tot dessert.
Elk gerecht vraagt om zijn eigen soort room met specifieke kenmerken en je kan de ene soort niet zomaar vervangen door de andere. Je hoeft je geen zorgen te maken over de keuze van de juiste room: onze chefs geven je altijd de juiste variant mee in je Foodbag. Da’s lekker makkelijk! Maar toch is het misschien handig om te weten welke roomsoorten er bestaan wanneer je zelf aan het bakken of kokkerellen gaat.
Volle room of slagroom
Deze crème bevat ten minste 35% vet en is het product dat overblijft na het centrifugeren van melk. Je kunt deze room goed opkloppen, vandaar dat we hem ook wel slagroom noemen. Een vuistregel: hoe hoger het vetgehalte, hoe beter je de room kan opkloppen en hoe langer die stijf blijft.
Met volle room zit je altijd goed: je kan hem in koude en warme bereidingen gebruiken.
Crème fraîche
Dit is room waar melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus even hoog als bij volle room. Het verschil zit hem in de subtiele friszure smaak van crème fraîche.
Crème fraîche kan je net zoals volle room gebruiken in koude en warme gerechten.
Culinaire room of kookroom
Met 20% is het vetpercentage in deze room aanzienlijk lager. Om te voorkomen dat de room in hete sauzen of soepen gaat schiften, voegen ze verdikkingsmiddelen zoals maïszetmeel toe.
Culinaire room is perfect voor warme bereidingen.
Zure room
Net als crème fraîche is zure room een variant waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Het verschil zit hem in het lagere vetgehalte: 15 tot 20%. Daardoor gebruik je zure room vooral voor koude bereidingen of in gerechten die je niet opnieuw aan de kook moeten brengen, omdat het anders gaat schiften.
Zure room is ideaal voor in je koude bereidingen.
Light room
Deze room is magerder dan gewone room en kan verschillende vetpercentages hebben. Bindmiddelen voegen ze vaak toe om te voorkomen dat de room in warme gerechten schift.
Lightroom kan je zowel in koude als warme gerechten gebruiken.