Dit wist je nog niet over room

Ben jij net zoals ons fan van die rijke, volle en natuurlijke smaak van room? Of wil je meer weten over de verschillende soorten room? Met onze tips pak je voortaan blindelings het juiste brikje room uit de koelkast om je gerechten heerlijk romig te maken. Room, da’s een crème magique als je’t ons vraagt.
Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie
ontdek onze gerechten
De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.

Wat is room?

Als melk centrifugeert, krijg je twee producten. Het ene heet karnemelk en bevat bijna geen vet. Het andere product, dat voor een groot deel bestaat uit melkvet, is room. Er zijn verschillende soorten room op de markt, elk met een ander vetpercentage. Room is een zuivelproduct op basis van koe- of geitenmelk. Het zit vol eiwitten en is rijk aan vitamine A en D.

Soorten room

Room is een veelzijdige smaakmaker. Je verwerkt dit melkproduct zowel in feestelijke als in dagelijkse bereidingen, van zout tot zoet en van aperitief tot dessert.

Elk gerecht vraagt om zijn eigen soort room met specifieke kenmerken en je kan de ene soort niet zomaar vervangen door de andere. Jij hoeft je geen zorgen te maken over de keuze van de juiste room: onze chefs geven je altijd de juiste variant mee in je Foodbag. Da’s lekker makkelijk! Maar toch is het misschien handig om te weten welke roomsoorten er bestaan wanneer je zelf aan het bakken of kokkerellen gaat.

Volle room of slagroom

Deze crème bevat ten minste 35% vet en is het product dat overblijft na het centrifugeren van melk. Deze room kan goed worden opgeklopt, vandaar dat we hem ook wel slagroom noemen. Een vuistregel: hoe hoger het vetgehalte, hoe beter je de room kan opkloppen en hoe langer die stijf blijft.
Met volle room zit je altijd goed: je kan hem in koude en warme bereidingen gebruiken.

Crème fraîche

Dit is room waar melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus even hoog als bij volle room. Het verschil zit hem in de subtiele friszure smaak van crème fraîche.
Crème fraîche kan je net zoals volle room gebruiken in koude en warme gerechten.

Culinaire room of kookroom

Met 20% is het vetpercentage in deze room aanzienlijk lager. Om te voorkomen dat de room in hete sauzen of soepen gaat schiften, worden aan culinaire room verdikkingsmiddelen zoals maïszetmeel toegevoegd.
Culinaire room is perfect voor warme bereidingen.

Zure room

Net als crème fraîche is zure room een variant waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Het verschil zit hem in het lagere vetgehalte: 15 tot 20%. Daardoor wordt zure room vooral gebruikt voor koude bereidingen of in bereidingen die niet opnieuw aan de kook moeten worden gebracht, omdat ze anders gaat schiften.
Zure room is ideaal voor in je koude bereidingen.

Lightroom

Deze room is magerder dan gewone room en kan verschillende vetpercentages hebben. Vaak worden bindmiddelen toegevoegd om te voorkomen dat de room in warme gerechten gaat schiften.
Lightroom kan je zowel in koude als warme gerechten gebruiken.

Eerste hulp bij roomsauzen

Roomsauzen kunnen om drie redenen gaan schiften. De gebruikte room bevat te weinig vet, er zit teveel braadvet in je pan zit of je laat de saus te lang inkoken. Lees deze tips en vermijd schiften.

  • Giet eerst het overtollige braadvet uit je pan.
  • Kies voor volle room of culinaire room.
  • Laat de room eerst op kamertemperatuur komen, zodat de ‘schok’ minder hevig is wanneer ze aan de hete saus wordt toegevoegd.
  • Laat zure ingrediënten, zoals witte wijn, altijd eerst inkoken voordat je de room aan je saus toevoegt.
  • Laat de room zachtjes inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Gaat je roomsaus toch schiften? Voeg dan een beetje water toe.

 

 

Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie

Check zeker ons menu voor de volgende weken want wij laten je graag kennismaken met zuivel in al z’n vormen. Misschien tover jij wel de romige pasta met champignons, gehakt en kerstomaten op tafel? 

Dit heerlijke recept met zuivel creëerden we voor de ‘Melk & Zuivel & lekker veel inspiratie’ campagne van VLAM. Zo wil VLAM jou inspireren met de veelzijdigheid en het uitgebreide aanbod van zuivelproducten.

Deze campagne wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Europese Unie.