Zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten

Eierdooiers
2
Zonnebloem- of arachideolie
200 ml
Azijn
1/2 eetlepel
Dijon mosterd
1/2 eetlepel
Peper & zout
Zelfgemaakte mayonaise

Deze week staat in teken van de week van de friet, hoe je de perfecte frieten maakt, dat leerden we je al. Maar bij onze nationale trots hoort ook altijd een goede klodder mayonaise natuurlijk! De leuze ‘wat je zelf doet, doe je beter’ is hier volledig van toepassing want verse mayonaise smaakt zoveel beter. 

Bereiding zelfgemaakte mayonaise:

  1. Plaats de eierdooiers in een diepe kom en klop los. Voeg er de azijn en mosterd aan toe.
  2. Klop alles los met een garde.
  3. Voeg beetje bij beetje de olie toe terwijl je stevig klopt. Klop tot je de gewenste dikte verkrijgt.
  4. Kruid met peper en zout. Smakelijk!

Tips voor de ideale mayonaise

  • Gebruik neutrale olie zoals arachideolie of zonnebloemolie, zij beïnvloeden de smaak van de mayonaise niet. Zin in een pittige mayonaise? Dan werk je best met olijfolie.
  • Voor de beste mayonaise dienen al je ingrediënten, dus ook de eieren, op kamertemperatuur te zijn.
  • Leg een vochtige doek onder je kom, zo voorkom je dat de kom gaat verschuiven tijdens het opkloppen.
  • Zelfgemaakte mayonaise kan je een week bewaren in je koelkast.