Vinetiq: jouw persoonlijke sommelier tijdens de feestdagen

Je weet dat je bij vis doorgaans witte wijn serveert en bij wild waarschijnlijk rode, maar veel verder komt je wijnkennis niet? Gelukkig bundelt wijnboetiek Vinetiq met plezier hun expertise én stelden ze zelfs een wijnpakket samen dat perfect aansluit bij ons feestmenu!

Over Vinetiq

Toen het pad van ondernemers Jan Van Lancker en Pieter Raeymaekers in 2016 kruiste, wisten ze meteen dat ze één ding gemeen hadden: een passie voor wijn. Samen bekokstoofden ze uiteindelijk een gedurfd plan, namelijk wijn verbouwen in België

 

Je moet zo’n wijnrank nu wel even de tijd geven om te groeien en daar op staan kijken lag niet in de aard van Jan en Pieter. Ondertussen stampen ze de eerste cool climate wijnboetiek van België uit de grond, gespecialiseerd in wijn uit koelere klimaten.

 

Inmiddels sloot ook ervaren wijnhandelaar Johan Stoffels zich aan bij Vinetiq die het assortiment flink hielp uitbreiden. Intussen werd het eigen Belgische wijndomein in Liezele officieel ‘ Valke Vleug ’ gedoopt. En zoals ze het zelf zo mooi verwoorden: “Nu is het aan de bodem, de ranken, de druiven en de zon.”

Over cool climate wijnen

 

Vinetiq is een wijnboetiek gespecialiseerd in cool climate wijnen. Eenvoudig vertaald: ze kiezen voor wijnen gemaakt in de uitdagende omstandigheden van een koeler wijnklimaat. Dit vraagt om straffe wijnmakers, wat resulteert in een uniek aanbod van elegante kwaliteitswijnen. Want wie wijn kan maken ondanks vorst of hagel, weet duidelijk waarmee hij bezig is! 


Overal in de wereld vind je cool climate wijnen, maar wij zouden Foodbag niet zijn als we niet even focussen op de parels van bij ons. Wie het graag visueel voor zich ziet, surft misschien best even naar de website van Vinetiq. Via een handige kaart, zie je meteen dat de boetiek bij wel zeven Belgische domeinen wijn afneemt.

 

 

Over de selectie voor ons feestmenu

Zo selecteerden de gediplomeerde sommeliers van Vinetiq speciaal voor ons feestmenu twee Belgische wijnen die perfect matchen bij het voor- en hoofdgerecht.

De witte wijn, Domaine Entre-Deux-Monts Pinot wit 2019, is lichtgeel en helder met aroma's van peer, abrikoos, perzik en gele bloemen. Hij contrasteert mooi met de pittige mierikswortel en het witloof en de volle smaak van het steenfruit sluit perfect aan bij vette vis zoals zalm. De rode wijn is een mix van 90% Dornfelder en 10% Pinot Noir van eigen bodem. Deze Carduela van wijnkasteel Haksberg is licht en elegant met fruitaroma's van vlierbes en braam. Hij blijft goed overeind naast alle smaken van het hoofdgerecht, zonder te overheersen.

Deze set aangepaste Belgische wijnen is te koop bij Foodbag voor € 27,45.

En als ik jullie wijnpakket niet neem?

Geen interesse in ons wijnpakket, hé dat nemen we niet persoonlijk. Maar neem toch eens een kijkje in de online boetiek van Vinetiq of in hun Taste-in Store op het Antwerpse Eilandje! Je bestelt er wijnen per soort, kan er cadeaubonnen kopen of - leuk voor de feestdagen - een wijnbox. Onze favorieten zijn zonder twijfel de Social Distance Box of de Belgian Best giftbox.

Zo kies je de perfecte schuimwijn

Natuurlijk! Omdat Vinetiq al een wijnpakket voor ons samenstelde, polsen we even naar hun ultieme tips om een schuimwijn te kiezen:

 

  • 1. Hoe droger, hoe beter

Vaak starten we ons feestmaal met bubbels. Logisch ook want het zuur in mousserende wijnen zet je smaakpapillen open en doet je zin krijgen in het vervolg.

  • 2. Open eens bubbels tijdens de maaltijd

Wat dacht je van een parelend glas bij gegrilde boschampignons of een kippetje uit de oven? Vinetiq heeft zo’n uitgebreid assortiment, dat je vast en zeker een topper vindt die bij je favoriete gerecht past!

  • 3. De kers op de taart: bubbels bij het dessert

Of jij nu zeemzoet serveert of net een pittig stuk kaas, bubbels matchen altijd. Laat voor een keer de zoete wijn voor wat die is en maak dit jaar een verrassende keuze bij het dessert.

 

 

Surf naar de website van Vinetiq, ontdek de volledige blogpost en bestel meteen de bubbels die bij jouw - euhm - bubbel passen. Of ga langs in de Vinetiq Taste-in Store op het Antwerpse Eilandje en laat je begeleiden door één van hun gediplomeerde sommeliers. Fijne feesten!