Superfoods van eigen bodem

Je hebt er vast wel eens van gehoord: superfoods. Dat zijn producten met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten. En een aantal kan je gewoon in België vinden!

Je hoort weleens over exotische superfoods als chiazaad, spirulina, chlorella, Açai… Maar wist je ook dat hier in België enkele superfoods van eigen bodem terug te vinden zijn? In onze nieuwste blogpost vertellen we je alles over de voordelen van blauwe bessen, spruitjes en rode bieten!

 

Blauwe bessen

 

Dat blauwe bessen gezond zijn, dat wist je waarschijnlijk al. Maar dat ze vaak het label superfood krijgen, misschien nog niet.

Blauwe bessen zitten namelijk bomvol antioxidanten! Die helpen bij ontstekingen, het verlagen van je cholesterol én vertragen het verouderingsproces. Blauwe bessen zijn trouwens een echte aanrader als je last hebt van je spijsvertering.

De stoffen die zorgen voor de mooie, diepblauwe kleur van de blauwe bes hebben bovendien ook een positieve invloed op je hart- en bloedvaten waardoor je minder kans hebt op problemen later.

Daarnaast zitten ze vol met vitaminen A, B, B1, B2, B6, C, E en K en bevatten ze ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium.

Spruiten

 

Spruitjes worden geoogst van oktober tot maart en zijn dus een wintergroente. Maar spruiten zijn ook echte Belgische groenten, waardoor ze minder kilometers moeten afleggen om tot in de winkelrekken te komen. Dat zorgt ervoor dat spruiten, in het juiste seizoen, goedkoop zijn. En bovendien een echte Belgische superfood!

Want in spruiten zit drie keer zoveel vitamine C als in sinaasappels. Dat hebben we nodig om onze cellen te beschermen tegen schade en voor de vorming van bindweefsel. Ook kunnen we gemakkelijker ijzer opnemen als we genoeg vitamine C op voorraad hebben en het helpt ons om onze weerstand op peil te houden.

Naast vitamine C zitten spruitjes nog boordevol vitamine A en B, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.

Rode bieten

 

Rode bieten zijn één van de meest ijzerrijke groenten. Bijna 1 mg per 100 gram! En net als blauwe bessen zorgen rode bieten voor een lagere bloeddruk.

Sport je vaak? Dan voeg je best af en toe rode bieten toe aan je menu. Want de nitraten in deze groente helpen je om je bloedcirculatie te verbeteren. Door de betere doorbloeding van je spieren, kan je meer zuurstof opnemen. En als je meer zuurstof opneemt, kan je je sport langer volhouden. Daarom is bietensap een geliefd drankje bij sporters.

Daarnaast vind je nog tal van andere vitamines in rode bieten zoals vitamine A, B, C, magnesium, kalium, fosfor en ijzer.