Seizoenstip: maak borrelnootjes van pompoenpitten

‘t Is gebeurd: herfst! Hittegolven veranderen in zachte nazomerdagen, de bladeren worden bruinrood en pompoenen hangen zwaar en klaar in de moestuin. In Foodbag ontdek je de komende weken dan ook heerlijke gerechtjes met butternuts en hokkaido’s. En wij zorgen hier nog voor een extraatje. Hou tijdens het kokkerellen de pitten bij en maak er een borrelnootje van. #nowaste

Tip: hoe groter de pompoen, hoe groter de pitten. Ga voor een middelgroot exemplaar voor de meest smakelijke pitjes.

Stap 1: spoel de pitten in een kom met water. Verwijder restanten van pompoenvlees met je vingers in het water.

Stap 2: gebruik een schuimspaan om de pitjes uit het water te scheppen en leg ze op een stukje keukenpapier om uit te lekken. Laat een uurtje drogen. Je geduld zal beloond worden: door de pitjes te laten drogen, worden ze veel krokanter tijdens het bakken. Anders gaan ze straks stomen in de oven.

Stap 3: verwarm de oven voor op 160°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Spreid de pitjes uit op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, een snuifje zout en flinke snuif van je lievelingskruiden. Enkele suggesties: ras-el-hanout voor een midden-oosters aroma, een rokerige mix van cayennepeper en paprika, wat za’aatar of zelfs een beetje kaneel. Meng alles goed door elkaar met je handen en zorg dat elke pitje bedekt is met olie en kruiden.

Stap 4: zet de bakplaat ongeveer 20 min. in de oven of tot de pompoenpitten goudbruin en krokant zijn. Schud ze halverwege even op. Als je grotere pitten hebt of pitten die niet zo droog zijn, zal het bakken langer duren. Houd de oven dus goed in de gaten.

Stap 5: aanvallen!

Voilà, een lekkere, voedzame tv-snack. Je moet er wel wat voor werken, hé. Je kan de pitten trouwens ook gebruiken om salades of soepen mee af te werken.