Kies je quiche  

Weinig tijd of net zin in een uitgebreide bakdag? In deze drie recepten voor zelfgemaakte quiche vindt ieder zijn ding. En met de tips van Chef Isa krijg je eindelijk die wakke bodem weg. Beloofd!

Beperkt jouw quiche-repertoire zich tot de oerklassieker quiche lorraine? Dan voegen wij graag enkele heerlijke hartige taarten toe aan dat lijstje. Want quiche is niet alleen lekker, het is ook de ultieme koelkastpoetser. Je kan er werkelijk al je restjes in kwijt.

 

Mexicaanse zoete aardappelquiche

Lekker verrassend

Geen klassiek deeg, maar zoete aardappel als bodem!

Dit heb je nodig

  • 300 g zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 1 blik rode kidneybonen (+- 125 g)
  • 1 blik mais (+- 125 g)
  • handvol koriander en bieslook
  • 4 eieren
  • 250 ml room, volle melk of half-om-half
  • 150 g gemalen cheddar
  • snuif (gerookt) paprikapoeder
  • 150 g gerookte kipfilet
  • handvol kerstomaten
  • olijfolie
  • zout en zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd in dunne schijfjes van 0,5 cm. Vet een taartvorm in en schik de zoete aardappelplakjes (wat over elkaar) tot de bodem en de rand volledig bedekt zijn. Besprenkel met olijfolie en zet 15 min. in de voorverwarmde oven.
  3. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Spoel de bonen en de mais, laat uitlekken. Hak de koriander en de bieslook fijn. Halveer de kerstomaten.
  4. Meng de eieren met de room of melk en kruid met het paprikapoeder, zout en zwarte peper. Meng de koriander, de bieslook en de helft van de cheddar onder het eimengsel.
  5. Haal de zoete aardappelbodem uit de oven. Schik de ui, de bonen, de mais, de kerstomaten en de kipfilet er bovenop. Overgiet met het eimengsel. Bestrooi met de rest van de cheddar.
  6. Bak de quiche 30 min. in de voorverwarmde oven, tot de vulling mooi gestold is.
  7. Lekker met een tomatensalade!

Lekker om af te werken:

  • een handvol tacochips, verkruimeld, fijngesneden lente-ui, een dot zure room, enkele jalapenos.

Spaanse quiche met zelfgemaakt kruimeldeeg, chorizo en paprika

Zondag bakdag

Zelf bladerdeeg maken is arbeidsintensief, maar kruimeldeeg maak je makkelijk zelf!

  • Kneed 250 g bloem met 125 g boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg 1 eierdooier en 50 ml water toe en meng goed.
  • Zet 30 min. in de koelkast en rol het deeg daarna uit.

Dit heb je nodig

  • 1 portie kruimeldeeg
  • 125 g chorizo
  • 1 rode ui
  • 1 gele en 1 groene paprika
  • 150 g kerstomaten
  • 4 eieren
  • 250 ml room, volle melk of half-om-half
  • 100 g gemalen manchego (parmezaan kan ook!)
  • handvol platte peterselie
  • olijfolie
  • zout en zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd in dunne repen. Snijd de chorizo in kleine blokjes.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui 2 min. op zacht vuur. Voeg de paprikareepjes toe en laat 5 min. bakken op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper.
  4. Halveer de kerstomaten. Hak de peterselie fijn.
  5. Meng de eieren met de room of melk en kruid goed met zout en zwarte peper. Meng de peterselie onder het eimengsel.
  6. Rol het kruimeldeeg uit en schik het in een taartvorm. Strooi de helft van de manchego op de bodem.
  7. Verdeel de chorizo, de paprikamengeling en de kerstomaten op de bodem en overgiet met het eimengsel. Bestrooi met de rest van de manchego.
  8. Bak de quiche 30 min. in de voorverwarmde oven, tot de vulling mooi gestold is.

Lekker als extra:

  • een chilipeper, een handvol amandelschilfers.

Snelle quiche met pompoen, sjalot, appel, tijm en geitenkaas

Lekker snel

Dit heb je nodig

  • 1 kant-en-klaar blader- of kruimeldeeg
  • 300 g pompoenblokjes, 1 op 1 cm
  • 1 sjalot
  • 1 rode appel
  • enkele takjes tijm of ½ el gedroogde tijm
  • 4 eieren
  • 250 ml room, volle melk of half-om-half
  • 100 g geitenkaas
  • olijfolie
  • zout en zwarte peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Pel de sjalot en snijd in dunne ringen. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de sjalot 2 min. op zacht vuur. Voeg de pompoenblokjes toe en laat 5 min. bakken op middelhoog vuur. Kruid met zout en zwarte peper.
  3. Snijd de appel in blokjes van 0,5 cm. Rits de tijm van de takjes.
  4. Meng de eieren met de room of melk en kruid goed met zout en zwarte peper. Meng de tijm onder het eimengsel.
  5. Rol het bladerdeeg open in een taartvorm (laat het bakpapier zitten). Moet het snel gaan? Prik dan enkele ondiepe gaatjes met een vork in het deeg. Heb je wat meer tijd? Bak het deeg dan eerst blind.
  6. Schep de stukjes appel, pompoen en de sjalot op de bodem. Overgiet met het eimengsel en schik de geitenkaas erbovenop.
  7. Bak de quiche 25-30 min. in de voorverwarmde oven, tot de vulling mooi gestold is.
  8. Lekker met wat rucola of veldsla!

Lekker als extra:

  • handvol walnoten, honing, pancetta of een laagje groene pesto op de bodem.


5 ANTI-WAKKE BODEMTIPS

  1. Gebruik een metalen bakvorm, die geleidt de warmte beter.
  2. Strooi wat kaas op de bodem als extra buffer.
  3. Bak het deeg eerst blind met bakbonen - of parels, linzen of rijst.
  4. Laat de vulling afkoelen en uitlekken voor je ze op het deeg legt.
  5. Haal de quiche na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.


VARIEER MET VULLINGEN

De verhouding kan variëren van recept tot recept, maar doorgaans kiezen wij voor 4 eieren met 250 ml vocht (room, melk, half-om half, ricotta, mascarpone, Griekse of volle yoghurt …) en 100 g kaas. Kruid royaal met zout en zwarte peper. Enkele voorbeelden:

  • Klassiek: 4 eieren + 250 ml room, melk of half-om-half + 100 g gruyèrekaas
  • Fris: 4 eieren + 250 g Griekse yoghurt + 100 g fetakaas
  • Cheesy: 4 eieren + 250 g mascarpone + 100 g parmezaanse kaas

GEDULD IS EEN SCHONE DEUGD

Bak een quiche ongeveer 30 min. in een voorverwarmde oven van 180-200°C. Als de vulling niet meer vloeibaar is, is de quiche klaar. En dan (nog) even geduld! Wacht 15 min. vooraleer je een quiche aansnijdt. Zo stolt het eimengsel goed en komt de smaak beter tot z’n recht. Een quiche die recht uit de oven komt, smaakt flets.