Pastawater, het vloeibare goud

In onze recepten lees je vaak om het pastawater niet weg te gieten, maar juist toe te voegen aan de saus. Onze chefs doen dit niet zomaar, lees hieronder waarom pastawater goud waard is in de keuken van la mamma!

Pastawater als emulgator

Pasta geeft tijdens het koken zetmeel af aan het water. Daardoor zal het pastawater binding geven aan jouw saus. Bovendien wordt de saus ook veel smeuïger. Deze smeuïgheid ontstaat vooral als je met olie werkt in de saus. Water en olie stoten elkaar af, maar het zetmeel werkt hier als emulgator waardoor er een perfecte binding ontstaat.

Pastawater als smaakmaker

Pasta koken in gezouten water zorgt er niet alleen voor dat je pasta lekkerder zal smaken, maar ook je pastawater krijgt een boost. Als je dit water toevoegt aan jouw saus, maak je een pasta zoals je ‘m bij een echte Italiaan eet.

Hoeveel zout moet er in jouw pastawater? Per 500 gram pasta voeg je één tot anderhalve eetlepel zout toe. Dit kan je natuurlijk aanpassen naar jouw eigen smaak.

Hoeveel pastawater?

De hoeveelheid pastawater die je nodig hebt in je saus hangt af van de consistentie van de saus en de hoeveelheid pasta. Dit kan elke keer erg verschillen. Je houdt dus best een kopje pastawater van ongeveer 100 ml apart, zo heb je zeker genoeg. Voeg het water geleidelijk toe aan de saus zodat ze zeker niet te dun wordt.

Pastawater bij welke sauzen?

Je kan bij alle pastasauzen pastawater te gebruiken, maar er zijn een aantal sauzen waar dat vloeibare goud toch echt dat tikkeltje extra geeft. Dit is het geval bij sauzen die snel te dik of te droog kunnen worden. Dit zijn de top drie pastasauzen waar pastawater niet mag ontbreken:

  1. Bij tomatensaus zal het pastawater ervoor zorgen dat de saus beter blijft plakken aan de pasta.
  2. Pesto kan soms vrij dik zijn waardoor het niet makkelijk onder de pasta mengt. Pastawater maakt de pesto dunner en gemakkelijker te mengen.
  3. Een traditionele carbonara wordt gemaakt van pastawater. Samen met eieren en kaas creëren de echte Italianen hun smeuïge saus.

 

 

Welke pasta's klik jij in je Foodbag?