Mei Plasticvrij: onze tips

Hey hey, het is mei. En mei staat voor plasticvrij! Want wist je dat er jaarlijks zo’n 2,7 miljoen ton plastic in de zee terechtkomt? Inderdaad, dit moet anders! Daarom doen ook wij bij Foodbag er alles aan om die plasticsoep terug te dringen. We verzamelden voor jou enkele eenvoudige tips zodat ook jij jouw steentje kan bijdragen.

Tip 1: Salad in a jar

Deze hype is je ongetwijfeld nog niet ontgaan. Aanschouw de ‘salad in a jar’! Dat is een heel trendy naam voor ‘salade in een bokaal’. Maar we moeten toegeven: ook wij blijven fan van dit concept.

Het idee is vrij eenvoudig: eerst vul je de bodem van de pot met een dressing. Vervolgens kan je verschillende ingrediënten naar wens toevoegen. Denk maar aan sla, tomaten, rijst, edamame boontjes, avocado, mango … Varieer en experimenteer er vooral op los! Tenslotte bewaar je de salade in de koelkast tot wanneer je deze kan opeten. We horen je al denken: “dat is toch helemaal niet handig om op te eten?” Toch wel: neem een bord en hou de pot er omgekeerd boven. Je bord vult zich met de laagjes en de dressing zorgt voor een perfecte afwerking.

Tip 2: Maak kennis met bijenwasfolie

Bijenwasfolie, dat is hét alternatief voor plasticfolie. Het doekje is zelfklevend waardoor je er heel eenvoudig je restjes, lunch, stuk fruit … mee kan afdekken. Naast zijn waterdichte functie is de bijenwasfolie bovendien ook luchtdicht, hierdoor kan je voeding langer bewaren. Spoel de folie na gebruik even onder koud water en laat het drogen, zo kan je ‘m een volgende keer gewoon opnieuw gebruiken.

Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze doekjes gemaakt van bijenwas. En hé, je kan zo’n folie heel eenvoudig zelf maken! Neem een katoenen stofje, strooi er wat bijenwas over en en leg het tussen een groot vel bakpapier. Ga met een strijkijzer over het bakpapier (zonder stoomfunctie), laat het doekje vervolgens even drogen en hup je zelfgemaakte bijenwasfolie is klaar!

Tip 3: Een keukenhanddoek = dé sla-saver

Een fris, knapperig slaatje na een zonnige dag kan enorm smaken. Jammer genoeg kan sla al snel slap worden of een bruine kleur krijgen. Bewaar ‘m daarom niet in een plastic zakje, dat is én slecht voor het milieu én slecht voor de sla. Probeer in ‘t vervolg eens volgende tip uit: was je sla en zwier het droog (kan ook in een keukenhanddoek!). Wikkel de blaadjes nadien in een propere keukenhanddoek en leg alles in de koelkast. De sla blijft zo nog een weekje goed, makkelijk hé!

Zo, weer een stapje dichter bij een groenere planeet. Want alle beetjes helpen! Neem ook eens een kijkje op onze bewust-pagina.