Maak  schoon  met restjes

Met de start van de lente maken we ons huis graag éxtra schoon. Waarom chemische schoonmaakproducten gebruiken wanneer je evengoed - en zelfs beter! - kan poetsen met voedsel(resten)? Wij leren je hoe!

Blink met b-b-bananen!

Je bananenschillen gooi je best niet meteen weg. Ze zijn een goede hulp bij huis-, tuin- én keukenklusjes.

 • Laat je schoenen prachtig blinken door erover te poetsen met de binnenkant van een bananenschil. De schil bevat olie en kalium waardoor de schoen ook nog eens beschermd wordt tegen slijtage en verwering. Even wrijven met de schil, zachte doek erover en klaar!

 • Bananenschillen zijn niet alleen goed om je leren schoenen mee te poetsen. Ook je leren meubels of jas gaan er ook weer uitzien als nieuw.

 • Een rijpe bananenschil in een pan waarin je vlees bakt, zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt of taai wordt.

 • Last van stoffige planten? Wrijf eroverheen met een bananenschil en je neemt niet alleen het stof weg, maar laat de plant ook mooi glanzen.

 • Bananen kunnen planten beschermen tegen bladluizen. Als je op verschillende plaatsen in de tuin een paar bananenschillen begraaft, blijven de kleine beestjes weg.

 • Dof hout wordt meteen opgefrist dankzij de kracht van bananenschillen. Wrijf met de binnenzijde van de schil over houten meubels en ga er vervolgens over met een zachte doek. Kalium, citroenzuur en salicylzuur – die je vindt in bananenschillen – vormen een krachtig trio om vuil te verwijderen en oppervlakken te doen glanzen.

Schitter met citroen

Zélfs als kind wisten we dat citroen goed is om mee te wassen. Maar de gele vrucht is niet alleen efficiënt bij het kuisen van meneer de uil zijn vuile onderbroeken. Citroen is ook heel handig tijdens je keukenschoonmaak. Dit kan je er zoal mee doen:

 • De schil van citroen is een geweldige basis voor een zelfgemaakte multifunctionele reiniger. En het enige wat je ervoor moet doen is weken en wachtenDompel citroenschillen volledig onder in een pot met witte azijn, laat het op kamertemperatuur staan en schud om de paar dagen. Voor een écht krachtige reiniger moet je de oplossing een week (of zelfs tot drie weken) laten weken. Na het wachten combineer je 1 deel van de oplossing met 2 delen water in een spuitfles. Deze DIY-reiniger verwijdert alle vet- en vuilresten op je druk gebruikte keukenaanrecht.

 • Een (microgolf)oven is bijna onmisbaar in de keuken. Zéker wanneer je er Foodbag-restjes in wil opwarmen. Ziet de binnenkant van de microgolfoven er niet zo smakelijk meer uit? Knijp dan een citroen uit in een magnetronbestendige kom met een halve liter water. Leg de citroenhelften er ook in. Zet de pot in de (microgolf)oven en verwarm 2 tot 4 minuten op het hoogste vermogen. Open de deur niet en laat de stoom 20 tot 30 minuten zijn werk doen. Jij hoeft dan enkel nog het vuil weg te vegen met keukenpapier. Easy does it!
 • Ruikt de oven niet zo fris? Ook hier helpt citroen. Leg wat citroenschillen in de oven, bak ze op 170°C en de geur zal verdwijnen.

 • Wil je ook de binnenkant van de vaatwasser (en je inox bestek) laten blinken? Plaats dan enkele plakjes citroen in het bestekbakje en zet de machine aan (bij voorkeur op de hoogste temperatuur). Et voilà, alles blinkt als nooit tevoren!

 • Met Foodbag versnijd je véél lekkers op je houten snijplank. Die hou je dus best zo hygiënisch mogelijk. Strooi er wat grof zout op, snijd een citroen in tweeën en schrob het zout ermee over de plank. Spoel vervolgens af met heet water. Resultaat: een propere plank én een fris geurtje.

 • Heb je kalkaanslag op je kranen? Ga dan met een halve citroen over je kraan. Lichte aanslag zal meteen verdwijnen. Is de kalk wat hardnekkiger? Laat het citroensap dan wat langer inwerken. Bind bijvoorbeeld een poetsdoekje – gedrenkt in citroensap – rond de kraan en laat dat een nacht zitten. De volgende ochtend wrijf je alles weer schoon.

 • Ook je waterkoker kan je ontkalken met citroen. Laat het sap van een citroen en twee kopjes water koken. Uitspoelen en je bent klaar.

Zout = goud

Zout is zowat de meest gebruikte smaakmaker in de keuken. Maar je kan er meer mee dan enkel je eten mee op smaak brengen.

 • Vuile koelkast? Wrijf de binnenkant in met een mix van bruiswater en een handje zout. Vuil én geurtjes zijn zo weg.
 • Vettig aanvoelende potten en pannen? Ontvet ze met een papje van water en zout, verwijder met keukenpapier.
 • Waterringen op hout? Mix zout en enkele druppels olie tot een zachte pasta en wrijf er zachtjes mee over de plekken.
 • Trage afvoer? Giet regelmatig een mengeling van heet water en zout door de afvoer, dat houdt geurtjes tegen en voorkomt dat vet zich erin opstapelt.

Ook voor deze klusjes zijn restjes de redders in nood

 • Aangekoekte pan? Doe de vaat met pastawater. Het water waarin je pasta of aardappelen kookt, bevat zetmeel. Dat werkt als een natuurlijk reinigingsmiddel dat hardnekkige voedseldeeltjes op borden en glaswerk helpt opheffen en afbreken. Giet na het koken het water in je gootsteen en laat alles een paar minuten weken. Hardnekkige restjes spoel je nadien zo af!
 • Vuil BBQ-rooster? Zet de barbecue even aan, prik je vork in een halve rauwe ui en ga er vervolgens mee over het rooster. Je zal zien dat alle restjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Deze truc kan je ook gebruiken voor je ovenrooster!
 • Heb je koperen kookpotten? Ketchup doet de potten weer blinken! Doe wat ketchup op een schone doek en wrijf het op je koper. Laat 30 min inwerken en haal er een vochtige doek langs. De zuren in ketchup zorgen ervoor dat het koper weer gaat glimmen.
 • Last van mieren in huis? Leg wat koffiedik op de plaats waar ze je huis binnenkomen, probleem opgelost!