Getest: zo bewaar jij je verse kruidenbest

Je hebt net de beste guacamole ooit gemaakt en wil die afwerken met wat verse kruiden. Je graait even in de groentebak van de ijskast maar het enige wat je tegenkomt is een bosje verlepte koriander. De horror! Wij geven je enkele praktische tips mee zodat jouw kruiden vanaf nu altijd kraakvers blijven!

Drogen

 

 

Drogen is, samen met invriezen de beste manier om je kruiden zo lang mogelijk te bewaren. Leg je kruiden op een ovenrek bekleed met bakpapier en laat ze 1 à 2 uur drogen in een oven op 50 °C. Tijm, laurier, rozemarijn, oregano en basilicum zijn hier bijvoorbeeld perfect voor.

 

Geen zin om de oven te gebruiken? Dan kan je je kruiden ook perfect luchtdrogen. Maak een kruidentuiltje door bijvoorbeeld tijm en laurier vast te binden en op te hangen in je keuken. Je kan je kruiden na het drogen best in een afgesloten potje of droog doekje bewaren zo blijven de aroma’s het best behouden.

 

 

Invriezen

 

 

Je kan kruiden invriezen op twee manieren. Ofwel spoel je ze en dep je ze daarna droog om vervolgens in aparte porties, in zakjes in de diepvries te steken. Ofwel maak je er ijsblokjes van op basis van olijfolie. Daarvoor kan je de kruiden best fijn hakken. Losse kruiden kan je tot een jaar bewaren, de ijsblokjes zes maanden.

 

 

In een vochtige handdoek

 

 

Kruiden die eerder hard zijn kan je best in een vochtige doekje bewaren. Denk aan: peterselie, rozemarijn, oregano, salie enz.

 

Neem enkele vellen keukenpapier en maak die vochtig, maar niet te nat anders zou het wel eens een vochtige boel kunnen worden. wikkel daarin je kruiden en leg ze in de groentenlade in de koelkast. Je kruiden zijn nu zeker een week lang houdbaar.

 

Let wel op: je spoelt de kruiden bij deze techniek best niet voor je ze bewaart maar net voor je ze gebruikt, anders zouden ze wel eens heel slap kunnen worden.

 

 

In een pot met water

 

 

Zachte kruiden bewaar je dan weer beter in een pot met water. Zo blijven de blaaderen op hun mooist. Neem nu munt bijvoorbeeld. Bind de stengels samen met een elastiek of een touwtje en plaats ze in een pot met water zodat de steeltjes net onder staan. Zet het potje wel niet in de zon maar liever op een donkere plek of in je koelkast.

 

TIP: zijn de blaadjes echt té slap? Pluk dan de blaadjes en leg ze in een kom met ijskoud water (liefst met ijsblokjes). Je zal zien dat ze vanzelf weer tot leven komen.