De lekkerste aardappelsalades voor jouw barbecue

Dat een aardappelsalade zoveel meer kan zijn dan een bijgerecht tegen de eerste honger, bewijzen deze recepten. En dat net op tijd voor het fantastische barbecueweer dat er aankomt!

Het leuke aan aardappelsalades serveren, is dat je alles perfect op voorhand kan maken. Wij selecteerden met veel plezier enkele recepten die jouw barbecue naar een hoger niveau tillen:

Salade van geroosterde zoete aardappel

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 2 + 1 el olijfolie
  • 100 gr spek
  • 6 lente-uitjes (naar smaak)
  • 1 el mosterd
  • 1 el honing
  • ½ limoen, sap
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de aardappelen in schijven van ongeveer 0,5 cm. Je hoeft de aardappels niet te schillen.
  3. Schik op een bakplaat met ongeveer 2 el olijfolie en rooster ongeveer 4 minuten aan elke kant. In principe kan je dit ook perfect op de barbecue doen.
  4. Bak intussen het spek krokant en laat uitlekken.
  5. Snijd de lente-uitjes diagonaal en houd bij.
  6. Maak de dressing door 1 el olijfolie, de mosterd, honing, limoensap en een snuif peper en zout te mixen.
  7. Mix de aardappelen, het spek en de lente-uitjes en voeg vervolgens de dressing toe.
  8. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  9. Serveer lauw of koud.

Krieltjes met erwten-hummus

Ingrediënten

  • 800 gr krieltjes
  • ½ rode uit (naar smaak)
  • 100 gr kikkererwten
  • 100 gr diepvrieserwten
  • 1 el tahin
  • 1 teentje look
  • ½ limoen, sap
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • takje verse munt (naar smaak)

Bereiding

  1. Laat de diepvrieserwten ontdooien.
  2. Kook de aardappelen in gezouten water. Prik er met een vork in om te kijken of ze gaar zijn.
  3. Maak de hummus door de kikkererwten, erwten, tahin, look, limoensap en olijfolie te mixen met een staafmixer in een hoge maatbeker. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  4. Laat de aardappelen afkoelen en meng de erwten-hummus eronder.
  5. Werk af met wat fijngesneden rode ui en enkele muntblaadjes.
  6. Serveer lauw of koud.

Rode aardappelen met verse tuinkruiden

Ingrediënten

  • 800 gr rode aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 1 bussel bieslook
  • 1 bussel peterselie
  • 1 bussel dille zeezout

Bereiding

  1. Kook de aardappelen in gezouten water. Prik er met een vork in om te kijken of ze gaar zijn.
  2. Snijd de verse kruiden fijn. Kies zelf de hoeveelheid en experimenteer erop los met andere kruiden.
  3. Meng de kruiden met de olijfolie, de kappertjes en een stevige snuif zeezout.
  4. Schep je kruidenmengsel onder de aardappelen en proef.
  5. Serveer lauw of koud.

Tip

Alle recepten werden voor vier personen gecreëerd al merken we zelf dat bovenstaande hoeveelheden vrij ruim zijn voor een barbecue. Laat je gasten daarom enkele bewaardoosjes meenemen voor de zekerheid. Zo kan iedereen na afloop wat restjes meenemen. Bye bye food waste!