4 x kerstversiering om zelf te maken

Ideeën voor originele zelfgemaakte kerstversiering, die vind je gewoon in en rond je eigen huis. Van in je kruidenrek, fruitmand of voorraadkast tot aan je tuin: we tonen je de weg!

Hier vind je vier leuke - en budgetvriendelijke - leuke kerstdecoratie om samen met je kinderen te maken. Zo maak je 't extra gezellig!

Figuren van pasta voor in de kerstboom

Benodigdheden

  • Droge pasta (ditali, penne of een mix naar keuze)
  • Een kleine tube secondelijm
  • Sfeervolle lintjes

Zo maak je het

Laat je verbeelding spreken en maak een vorm naar keuze met de pastastukjes. Lijm de randen vervolgens stukje per stukje aan elkaar, druk steeds goed aan. Wij maakten minikerstboompjes, maar waag je gerust aan een kerstster of een mooie krans. Wees vooral geduldig en laat alles goed drogen. Stop het lintje door de pasta aan de bovenkant, knoop dicht en hang je creatie in de kerstboom.

Kerstbal gevuld met potpourri

Benodigdheden

  • Transparante kerstbal, in 2 delen
  • Gedroogde kruiden (kaneelstokjes, steranijs, citronnelle, tijm ...)
  • Gedroogde vruchten (jeneverbessen, citroen- of appelsienschijfjes ...)
  • Gedroogde bloemen (optioneel)
  • Lintjes

Zo maak je het

Je kan het jezelf makkelijk maken door gedroogde ingrediënten te kopen. Maar je kan natuurlijk ook de natuur in trekken en op zoek gaan naar bloemen, kruid en fruit om zelf te drogen. Vul de kerstbal naar wens met de gedroogde items. Sluit de kerstbal en hang hem met een lintje in jouw eigen kerstboom of geef hem cadeau, origineel!

Sinaasappel versierd met kruidnagels

Benodigdheden

  • Sinaasappels
  • Kruidnagel
  • Zesteur (een keukentool waarmee je fijne draadjes van de schil van citrusvruchten kan pellen)

Zo maak je het

Laat je inspireren door het moment en maak met de zesteur leuke patronen in de schil van de sinaasappel. Duw de kruidnagels, waar ze volgens jou het beste passen, in de schil van de sinaasappel. Alles geurt zalig lekker naar Kerst én je hebt een echte eyecatcher op je feesttafel of in je huis. 

Kerstfiguren van zoutdeeg

Benodigdheden

  • 3 koppen bloem
  • 1 kop zout
  • 1 kop water
  • scheutje olie
  • mengkom, deegrol of lege fles, bakpapier en oven

Zo maak je het

  • Meng alle ingrediënten, kneed goed tot één geheel en rol uit. Is het zoutdeeg te plakkerig? Voeg dan wat bloem toe. Is het te droog? Doe er wat water bij.
  • Na het uitrollen kan je meteen aan de slag en figuurtjes uitsteken met koekjesvormen. Gebruik een rietje om een gaatje in het knutselwerkje te maken zodat je het kan ophangen.
  • Leg je werkjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak 1 uur of langer in de oven op 100 graden. De droogtijd hangt af van de dikte en grootte van je zoutdeegcreaties. Niet zeker? Met een kleine prik aan de achterkant controleer je het snel.
  • Laat afkoelen en hang je kerstversieringen op met een keukentouw.

Extra tips voor je zelfgemaakte kerstdecoratie

  • Druk kruidnagel, steranijs of zelfs kaneel in het deeg voor het bakken. Zo geef je je kerstman knopen op zijn jas of oogjes aan je rendier en geurt het hele huis naar kerst!
  • Schrijf een persoonlijke boodschap op je creatie en gebruik het als naamkaartje om aan een pakje te hangen.