5 tips voor de perfecte lunchbox

Ook genoeg van die smoskes kaas?

Ook een overdosis smoskes kaas? Of geen zin in de dagsoep van de kantine? Neem dan zelf je lunchbox mee naar het werk (of naar school). Stop er de Foodbag-restjes van de vorige dag in of ontdek hier tips voor de perfecte lunch. Opgelet: wij zijn niet verantwoordelijk voor jaloerse blikken van collega’s.

Broodnodig

Neem je boterhammen mee voor de lunch? Stop ze dan diepgevroren in een luchtdichte doos. Tegen de middag zijn ze ontdooid. Verpak je beleg en garnituur apart en smeer je boterhammen vlak voor je ze eet.

Sla? Ja!

1) Kies een eiwitbron: gegrilde kip, een stukje zalm, blokjes tofu ...
2) Voeg gezonde vetten toe: een klein handje noten of een stukje avocado.
3) Gedroogde vruchten zoals dadels en rozijnen zijn ook lekker in een salade.
4) Voeg koolhydraten toe: rijst, couscous, maïs, fruit, quinoa ...
5) Begin met een goede basis: groenten. Het hoeft niet altijd sla te zijn. Denk maar aan een Griekse salade op basis van tomaat, rode ui en komkommer.
6) De dressing is de kers op de taart. Met een dressing op basis van yoghurt hou je het lekker licht. Meng de dressing vlak voor het eten pas onder de salade.

Tip: in een bokaal (een oude confituur -of mayonaisebokaal bijvoorbeeld) transporteer je een salade makkelijk van thuis naar het werk.

It's a wrap

Wraps zijn de perfecte lunch: ze zijn compact, worden niet snel slap of wak en je kan er allerlei ingrediënten in kwijt. Tegenwoordig kan je tortilla's of wraps overal kopen. Haal een pakje in huis en gebruik wraps om restjes mee te verwerken. Onze favoriete combo's: hummus en gegrilde groenten, zalm en kruidenkaas, avocado en gegrilde kip. 

(K)ei lekker

Eitjes doen het altijd goed voor de lunch. In de vorm van een frittata (een rijkelijk, gevulde omelet) bijvoorbeeld. Dat is niet alleen de ideale restjesverwerker, maar ook een heerlijke lunch. Of verwerk die eitjes in een quiche: lekker warm én koud en ook gemakkelijk te eten uit het vuistje.

Maal-tijd?

Iedereen kent het beruchte namiddagdipje na de lunch. Onderzoek wijst uit dat het dipje te maken heeft met het tijdstip waarop je luncht. Volgens voedingsdeskundige Daryl Gioffre lunch je best tussen 12u30 en 13u. Die bevinding ligt in lijn met een wetenschappelijke studie uit 2016, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Daaruit blijkt dat mensen die later lunchen op de dag, het moeilijker hebben met het verwerken van al dat eten. Gevolg: de alom bekende dip!

Wist je trouwens dat de gemiddelde lunchpauze van een Belg 22 minuten duurt? Dat is het kortste in heel Europa!